X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Raportul anual privind utilizarea resurselor financiare publice

23 dec. 2016,, 16:35   Economie
2624 1

Instituţiile şi întreprinderile de stat utilizează ineficient resursele financiare publice.

Acestea sînt concluziile din cadrul Raportului anual privind administrarea şi utilizarea resurselor financiare publice şi patrimoniului public pentru anul 2015, prezentat vineri Parlamentului spre aprobare.

Raportul cuprinde o sinteză a auditurilor efectuate de Curtea de Conturi în instituţiile şi întreprinderile publice din septembrie 2015 pînă în octombrie 2016. În total au fost verificate 638 de instituţii şi întreprinderi.

Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă, cele mai multe încălcări au fost depistate în domeniul achiziţiilor publice, gestionarea activelor, contabilitate şi management financiar. "În multe instituţii şi întreprinderi lipseşte controlul intern. Acest lucru, în cele din urmă, duce la o distribuţie incorectă a responsabilităţilor între angajaţi şi la activitate ineficientă", a spus el.

Conform Raportului, 84 de întreprinderi au înregistrat pierderi în mărime de 900 mil. lei, 94 de întreprinderi şi societăţi pe acţiuni cu capital de stat au înregistrat profit zero, iar 34 de întreprinderi – pierderi de 4 mld. lei. Deputaţii au fost indignaţi de suma "excesivă" a pierderilor la întreprinderi.

Deputatul Partidului Liberal Lilian Carp a declarat că în întreprinderile de stat conducerea periodic măreşte salariile angajaților, în ciuda faptului că activităţile lor nu generează venituri. "Este necesar să cerem Ministerului Economiei să explice cum supraveghează ei activităţile conducerii acestor întreprinderi. Şi dacă ei sînt sau au fost funcţionari ai departamentelor, aceasta înseamnă că şi acolo nu au lucrat bine", a menţionat deputatul.

"Sistemul actual de remunerare în sfera publică trebuie modernizat. Nu este prima dată cînd vedem că salariile sînt majorate în mod nestandard", a menţionat deputata PCRM Oxana Domenti.

Untilă a răspuns că în toate întreprinderile unde au fost depistate încălcări Curtea de Conturi a transmis recomandări cu privire la îmbunătăţirea activităţii lor financiare. Cu toate acestea, doar 50% au ţinut cont de recomandări şi doar parţial.

Preşedintele Curţii de Conturi a atras atenţia asupra gestionării ineficiente a fondurilor în domeniul asigurărilor sociale. Potrivit lui, suma cheltuielilor Companiei Naţionale de Asigurări Sociale depăşeşte suma prevăzută în buget. În special, pentru procurarea medicamentelor au fost cheltuiţi circa 49 mil. lei, mai mult decît a fost planificat, iar pentru serviciile medicale – 50,1 mil. lei. Totodată, lipseşte programul de distribuire a medicamentelor în instituţiile medicale ale ţării, ceea ce a dus la costuri suplimentare în valoare de 80,1 mil. lei.

Potrivit Oxanei Domenti, "finanţarea fondului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală nu este ritmică şi transparentă". "Anual ne ciocnim cu această problemă, dar Guvernul nu poate găsi soluţii. Şi asta în ciuda faptului că veniturile de la bugetul de stat în fond continuă să scadă", a menţionat ea.

"Recomandăm Parlamentului să audieze conducerea tuturor instituţiilor din comisiile parlamentare. Deputaţii vor putea analiza şi argumentele pe care aceştia le vor prezenta, iar ulterior poate să introducă unele amendamente în actele legislative", a spus Untilă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?