Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Tot mai multe persoane își schimbă medicul de familie în ultimii ani

23 dec. 2016,, 13:00   Societate
2333 0

Fenomenul schimbării medicului de familie devine tot mai accentuat în Republica Moldova. Doar în anul curent peste 90 de mii de persoane, în perioada septembrie-octombrie, au solicitat să fie transferate la alți medici de familie, informează NOI.md.


Numărul din anul curent este cu cinci mii de persoane mai mare comparativ cu cel din anul trecut. De serviciile noului medic de familie solicitanții vor putea beneficia începînd cu 1 ianuarie 2017.

Motivele cele mai frecvente care îi determină pe cetățeni să treacă la alt medic sînt: schimbarea locului de trai, accesul la investigații oferite de aceeași instituție medicală, calitatea serviciilor, atitudinea personalului medical.

În mediul urban, acest fenomen de migrare la alt medic de familie și/sau instituție medicală primară este mai evidentt decît în mediul rural. Astfel, 55% din numărul total de cereri depuse au parvenit din mediul urban, iar 45% - din mediul rural. 36% dintre cele peste 90 de mii de solicitări aparțin locuitorilor municipiului Chișinău.

În listele unor instituții medico-sanitare, la fel ca și în anii precedenți, au fost trecute persoane care nu au solicitat schimbarea medicului de familie. În anul curent au existat 15 mii de divergențe legate de trecerea de la un medic la altul.

În cazurile în care o persoană depistează că a fost trecută la un alt medic de familie și la altă instituție, fără ca aceasta să fi depus vreo cerere anterior, persoana în cauză trebuie să solicite în scris sau în formă electronică Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină efectuarea modificărilor în registrul persoanelor înregistrate de trecerea de la un medic la altul.

Cu ajutorul codului personal numeric, cetățenii pot verifica pe site-ul cnam.md la ce medic de familie sau instituție medico-sanitară sînt înregistrați.

280 de instituții medico-sanitare care prestează asistență medicală primară sînt înregistrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?