X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

CFM va procura locomotive noi

23 dec. 2016,, 09:36   Economie
2440 0

Întreprinderea de stat "Calea Ferată din Moldova" (CFM) va moderniza infrastructura şi va achiziţiona locomotive noi.


Aceasta este prevăzut în contractul de finanţare între Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), care a fost ratificat joi de către Parlament.

Potrivit agenţiei INFOTAG, BEI va acorda Moldovei un credit în valoare de 50 mil. euro, cu o dobândă anuală de circa 2%. Creditul va fi acordat în maximum 20 de tranşe, pe un termen de 20 ani de la transferul primei tranşe.

Potrivit viceministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Sergiu Bucătaru, CFM va achiziţiona 11 locomotive-diesel moderne pentru transportul de mărfuri şi pasageri.

"Acesta va contribui la îmbunătăţirea calităţii serviciilor CFM şi va atrage mai mulţi clienţi. În prezent, transportul de mărfuri practic nu se realizează. Cu toate acestea, odată cu modernizarea infrastructurii, întreprinderea îşi va restabili activitatea. Împrumutul va fi rambursat din profit", a spus el.

Potrivit preşedintelui Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, "problemele din cadrul CFM, posibil, există din cauza conducerii neprofesionale, şi nu din cauza insuficienţei resurselor financiare".

Drept răspuns, Bucătaru a menţionat că Ministerul Transporturilor a elaborat Strategia de transport şi logistică până în anul 2020, care cuprinde şi dezvoltarea căii ferate.

Deputatul Partidului Comuniştilor, Ina Şupac, s-a interesat dacă va merge o parte din bani pentru salariile colaboratorilor CFM.

"Cu toţii cunoaştem actuala situaţie cu angajaţii CFM. Ei deja de câţiva ani nu primesc stabil salariu", a spus ea.

Bucătaru a menţionat că aproximativ 5 mil. euro vor fi direcţionaţi pentru achitarea salariilor. Întreprinderea va începe să restituie datoriile imediat ce va primi prima tranşă a creditului.

În decembrie, colaboratorii CFM au primit salariul pentru luna septembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?