Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Persoanele bănuite de coruperea alegătorilor din Găgăuzia, puse sub acuzare

22 dec. 2016,, 12:20   Politică
2254 0

Secretarul Consiliului de observatori al "Teleradio-Găgăuzia", Anatolii Mavrodi, şi preşedinta secţiei de votare din Comrat Nr. 1/2, Elena Todorova, bănuiţi de coruperea alegătorilor şi fraudarea alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), au fost puşi sub acuzare.

Anunțul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către procurorul Taras Patroman.

El a spus că procurorii au început să efectueze controale în baza plîngerilor depuse de nişte cetăţeni după desfăşurarea turului doi al alegerilor în APG, din 4 decembrie.

"În cadrul acestora s-a stabilit că agitatorii şi membrii staffului electoral al unui candidat propuneau alegătorilor bani şi alte bunuri. Sumele variau de la 200 pînă la 1000 de lei. Ei propuneau bani şi pentru a găsi alţi oameni care să voteze pentru un candidat anume contra unei recompense", a spus procurorul.

Potrivit lui, au fost depistate şi cazuri de falsificare a rezultatelor alegerilor, acestea fiind efectuate de membrii unei comisii eloctorale.

"În copiile listelor celor care au votat au fost depistate cel puţin 50 de nume ale cetăţenilor care pe 4 decembrie lipseau din ţară. Sînt şi cazuri cînd cetăţenii au votat cu buletinele de identitate ale altor persoane", a menţionat Patroman.

El a specificat că au fost intentate două cauze penale în baza articolului 181 al Codului penal al RM "Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activităţii organelor electorale" şi în baza articolului 182 al CP "Falsificarea rezultatelor votării". Acestea prevăd privaţiune de libertate pe un termen de la trei la cinci ani.

Patroman a dezminţit informaţia apărută în presă precum că Elena Todorova, în vîrstă de 64 de ani, s-a simţit rău în izolator.

Procurorul adjunct al Direcţiei "Sud", Vasile Stoianov, a menţionat că persoanele bănuite au fost arestate pe motiv că acestea ar fi putut influenţa martorii şi mersul anchetei.

Potrivit lui, cauza penală investigată nu are nicio legătură cu legiferarea alegerilor în APG.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?