X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

UE reia asistenţa bugetară pentru Moldova

21 dec. 2016,, 15:52   Economie
2396 0

Uniunea Europeană reia asistenţa bugetară pentru Republica Moldova. Acest fapt este menţionat într-un comunicat al Delegaţiei UE în Moldova.

Potrivit comunicatului, miercuri, "45,3 milioane de euro, reprezentînd fonduri de asistenţă bugetară, furnizate de Comisia Europeană, au ajuns în bugetul RM".

"Această sumă corespunde plăţilor de asistenţă bugetară în cadrul a patru programe: Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma politicilor finanţelor publice şi Formare în învăţămîntul profesional. Aceste plăţi nu sînt aferente unor noi programe de sprijin bugetar, ci corespund programelor deja existente aflate în curs de desfăşurare şi care au fost semnate înainte de anul 2014", se arată în comunicat.

Documentul subliniază că "Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit o serie de condiţii şi a obţinut rezultate în implementarea acestor patru programe de asistenţă bugetară".

"Aceste condiţii sînt de două categorii: condiţii generale aplicabile tuturor programelor de asistenţă bugetară – furnizarea fondurilor depinde de îndeplinirea acestora de către beneficiar şi se referă la politica macroeconomică orientată spre stabilitate, gestionarea finanţelor publice, transparenţa bugetară şi progresul general în implementarea politicilor sectoriale; condiţii specifice, care se referă la reforme sectoriale specifice şi de îndeplinirea cărora depinde cît de mult din suma eligibilă va fi plătit", se arată în comunicat.

Autorii menţionează rezultatele obţinute la categoria "condiţii generale", precum şi accentuează că nu toate "condiţiile specifice" au fost îndeplinite.

"Referitor la condiţiile specifice, trebuie amintit faptul că suma care urmează să fie plătită în cadrul unui program de asistenţă bugetară depinde de nivelul îndeplinirii acestor condiţii. Într-adevăr, sumele plătite în cele din urmă nu corespund integral sumelor solicitate de autorităţile din Republica Moldova. Decizia de a efectua plata parţială de 45,3 mil. euro din cei 50 mil. euro (cît era eligibil) reflectă o realizare parţială a condiţiilor specifice stabilite în cadrul programelor de asistenţă bugetară", evidenţiază Delegaţia UE.

În document se menţionează că "Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale de reformă, dar aşteaptă rezultate concrete. Reformele adoptate de Republica Moldova în ultimele luni ar trebui să dea un impuls eforturilor continue, consolidate şi ireversibile pentru reformă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?