X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Comisia Europeană, îndemnată să ceară explicații Chișinăului

21 dec. 2016,, 14:05   Politică
3860 1

Inițiativa legislativă cu privire la liberalizarea capitalului, propusă de guvernarea de la Chișinău, trezește îngrijorări în rîndul deputaților europeni, comunică NOI.md.


Parlamentarul european Siegfried Mureșan a transmis o scrisoare în acest sens președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care îl îndeamnă să ceară explicații autorităților de la Chișinău referitoare la necesitatea acestui proiect de lege. Deputatul s-a interesat și dacă a fost consultată în prealabil Comisia Europeană în această privință.

"Proiectul de lege vizează cîteva persoane cu averi semnificative, care nu pot fi justificate. Deoarece nu există nicio evaluare a impactului asupra efectelor pozitive pe care o astfel de lege le-ar avea asupra veniturilor bugetare sau a mediului de afaceri, este evident că legea nu vizează îmbunătățirea situației economice a Republicii Moldova, ci interesele unei minorități care a dobîndit în mod ilegal averea", se arată în demersul expediat lui Jean-Claude Juncker.

Eurodeputatul mai precizează că această inițiativă nu este prevăzută în niciunul dintre angajamentele pe care Republica Moldova și le-a asumat în raport cu partenerii săi internaționali, ci dimpotrivă, contravine obiectivelor asumate de Guvernul Filip.

„În opinia mea, această lege, dacă va fi adoptată în a doua lectură, ar merge împotriva acestor angajamente, ar pune în pericol lupta împotriva corupției și a evaziunii fiscale, măsuri pe care autoritățile moldovenești s-au angajat să le întreprindă pentru a obține asistență financiară din partea instituțiilor internaționale”, se mai arată în demers. „Oamenii așteaptă ca sprijinul UE să fie condiționat de progrese în reformarea țării”, concluzionează deputatul Siegfried Mureșan.

Menționăm că o solicitare similară a fost înaintată acum cîteva zile președintelui României de un grup de ONG-uri din țara vecină. Acestea i-au cerut lui Klaus Iohannis să ia în considerare suspendarea împrumutului de sprijin bugetar acordat Republicii Moldova, în cazul în care Legea privind liberalizarea capitalului va fi adoptată în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?