Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un singur îndemn pentru Moldova de la 41 de state

21 dec. 2016,, 12:58   Societate
4118 1

Republicii Moldova i-au fost adresate 46 de recomandări referitoare la necesitatea protejării drepturilor femeii şi asigurării egalităţii de gen, din partea a 41 de state.

Recomandările au fost oferite în cadrul Evaluării periodice universale (EPU), iar Republica Moldova le-a acceptat, ceea ce înseamnă că autorităţile vor avea la dispoziție patru ani şi jumătate pentru a le implementa, în sensul îmbunătățirii situației respectării drepturilor femeii.

La capitolul protejării drepturilor femeii, statele le-au recomandat autorităţilor Republicii Moldova să ia măsuri ferme mai ales în combaterea fenomenului violenţei în familie şi violenţei sexuale, inclusiv privind pedepsirea eficientă a agresorilor.

Muntenegru, Belgia, Spania, Suedia, Slovenia, Italia, Turcia şi Bosnia și Herțegovina au insistat asupra faptului că Republica Moldova ar trebui să ratifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Mexicul a recomandat Republicii Moldova să îmbunătăţească măsurile de prevenire, pedepsire și eradicare a violenței împotriva femeilor, dar şi să facă tot posibilul pentru a elimina stereotipurile patriarhale. Asta în timp ce Austria a insistat că e absolut necesară continuarea campaniilor de sensibilizare a publicului despre violența în familie şi crearea de adăposturi temporare pentru victimele violenţei în familie, inclusiv în regiunile rurale.

La rîndul lor, autorităţile estoniene recomandă Republicii Moldova să asigure urmărirea penală efectivă în cazurile de violență împotriva femeilor.

De menţionat că în 2016 şi Centrul Internaţional “La Strada”, alături de alte organizaţii neguvernamentale de profil, au depus un raport de alternativă în contextul Evaluării periodice universale.

Estimările arată că 63,4 la sută dintre femei și fete cu vîrsta de peste 15 ani au experimentat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieții lor, mai răspîndită fiind violența în mediul rural.
În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, femeile victime ale violenţei în familie de orice tip pot apela gratuit şi confidenţial Telefonul de Încredere – 0 8008 8008. Serviciul a fost lansat încă în noiembrie 2009 şi este oferit de Centrul Internaţional “La Strada”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?