Candu: Nu vom plăti un preț atît de scump pentru îmbunătățirea relației moldo-ruse

Candu: Nu vom plăti un preț atît de scump pentru îmbunătățirea relației moldo-ruse

Chișinăul nu va accepta o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia în detrimentul integrării europene, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.


Spicherul Legislativului a salutat intențiile președintelui ales, Igor Dodon, de a convinge partea rusă să anuleze embargoul la produsele moldovenești, dar a precizat că guvernarea nu va accepta nicio soluție propusă de partea rusă, dacă aceasta va afecta parcursul european al țării. „Aparţine Rusiei deja o astfel de decizie. Orice decizie va fi acceptată de noi, dar nu în detrimentul căii de modernizare a Republicii Moldova prin integrarea europeană. Nu vom plăti un preţ atît de scump, pentru a accepta o soluţie în detrimentul integrării europene”, a explicat Candu.

Politicianul s-a referit și la inițiativa lui Igor Dodon cu privire la denunțarea sau revizuirea Acordului de asociere cu UE, menționînd că singura instituţie care denunţă acordurile internaţionale sau care le ratifică este Parlamentul, iar forul legislativ nu va admite acest lucru.

„În Parlamentul Republicii Moldova avem o majoritate foarte consolidată şi care vine cu suportul plenipotenţiar al Guvernului. Și orice intenţie a preşedintelui, indiferent că e declarativă sau prin acţiune, de a denunţa sau renegocia acordurile îi aparţine doar dumnealui şi va fi limitat în competenţe, precum prevede Constituţia. Majoritatea parlamentară nu va merge spre niciun fel de denunţare sau renegociere”, a remarcat Andrian Candu.

Întrebat totuși cum va proceda coaliția majoritară în cazul în care Igor Dodon, în calitate de șef de stat, va iniția semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică, Candu a menționat că nu știe ce complicații comportă acest document.

„Integrarea Republicii Moldova într-o uniune cum e Rusia-Belarus, în general, e ceva ce ţine de domeniul fantasticului şi este irealizabil, şi nu văd niciun viitor. Lucrul acesta îl voi spune şi domnului Dodon, ce ţine de Uniunea Euroasiatică. Dacă semnarea şi ratificarea unui acord de a deveni membru în Uniunea Euroasiatică înseamnă în contradictoriu ieşirea din Acordul de asociere cu UE, atunci pasul acesta niciodată nu va fi făcut în actualele condiţii”, a declarat Candu.
 
 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu28 comentari

'l 21 dec. 2016,, 12:34

"устойчивое большинство при поддержке правительства "- а как же поддержка народа страны ? или это для парламентского большинства неважно !!!?

Daniel 21 dec. 2016,, 13:48

Rușii deja singuri spun că UE este cursul corect pentru Molodva, ei nu ne pot ajuta, deci să permită altora, care sunt mai în stare.

Gavril 21 dec. 2016,, 16:07

Anume pentru asta și ar trebui rușii puși la pinct odată! Mi-a plăcut cum Pavel Filip a stat egal la egal cu Putin , nu ca Dodon se duce și ăîi pupă picioarele dar de colo nu a duce nici un rezultat!

moldoveanu 21 dec. 2016,, 16:16

relatiile cu rusurile trebue sa fie la nivelul oricarei tari ce nu face parte din prietenii Moldovei, ci este ocupant si in afara oricaror legi isi afla copita sa armata pe pamantul nostru.

Oleg 21 dec. 2016,, 16:39

Și acest lucru trebuie de spus clar și direct rușilor, RM va merge în continuare spre UE, dar asta nu-i nicidecum un pas împotriva FR, noi dorim relații pozitive atît cu estul cît și cu vestul.

молдован 21 dec. 2016,, 16:56

Вы уже надоели со своими сказками о светлом европейском будущем!!! Европа разваливается, а вы кормите народ сказками, что туда примут Молдову, вместо интеграции с нашими историческими и стратегическими восточными партнерами...Из за этих сказок проводите антинародные реформы по требованию МВФ и прочих европейских институтов...повесили на шею народа огромные долги, набив свои карманы этими подачками....вы заплатите очень высокую цену, когда вас посадят всех в тюрьму !!!

в точку... 21 dec. 2016,, 18:10

как могут те, за кого еврокомиссары пролобировали, после того как ,,не заметили исчезновение" миллиардов, ,,осуществить ущерб европейской интеграции"...

молдовеану 21 dec. 2016,, 20:49
Deleted
Nica 21 dec. 2016,, 21:16

Cu cît mai mult citesc comentariile rusești, cu atît mai mult înțeleg, cine sunt rușii și cu atît mai mult mii scirba rușii. Dar, cum se zice, ce nu se face totul înspre bine și așa ei ne deschid mai mult ochii și ne arată adevărata lor fățarnică și nerușinată fata. Egoismul lor n-are sfirsit, pentru rusi nu exista cinste, dreptate.

вал 22 dec. 2016,, 06:33

андриеш, у тебя манечка, не так то ты и велик шоб решать судьбу страны
ДА И УМА ПАЛАТКИ НЕ ВИДАТЬ

captcha

Întrebarea zilei Toate

load