Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministru: Fără reformă, sistemul de pensii ar fi dat faliment (VIDEO)

20 dec. 2016,, 12:43   Societate
8091 5

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a ținut să explice astăzi de ce a fost necesară reformarea sistemului de pensii și ce beneficii va aduce aceasta populației, comunică NOI.md.

Proiectul de lege a fost adoptat săptămîna trecută de Parlament și prevede majorarea treptată a vîrstei de pensionare și a stagiului de cotizare atît pentru femei, cît și pentru bărbați. Astfel, vîrsta de pensionare va constitui 63 de ani pentru toți și se va majora la femei cu 6 luni anual, iar la bărbați cu 4 luni, începînd cu 1 iulie 2017. Stagiul de cotizare va constitui 34 de ani pentru ambele sexe și va fi stabilit pentru bărbați de la 1 iulie 2018, iar pentru femei – de la 1 iulie 2024.

Ministrul a menționat că această reformă a fost o necesitate stringentă, dictată de realitățile demografice – îmbătrînirea accentuată populației, migrația forței de muncă, numărul mic al contribuabililor și a cotelor de contribuții sociale la sistemul de pensii.

„Această reformă este în interesul tuturor, este colacul de salvare al unui sistem care se află în prag de colaps. Dacă nu facem această reformă astăzi, mîine poate fi tîrziu. În doi-trei ani sistemul s-ar putea ruina, iar efectele ar putea fi dramatice pentru populație. Astăzi avem voință politică, avem sprijinul societății civile. Cel mai mult acest proiect este așteptat de numărul mare de beneficiari din sistemul de pensii, care își doresc o viață mai bună, un trai decent la bătrînețe. Nu putem tolera această situație cînd peste 83% la sută dintre beneficiari primesc o pensie sub minimul de existență, iar alte grupuri – peste 20 de mii de lei”, a specificat Stela Grigoraș.

O altă noutate pozitivă a reformei, susține ministrul, constă în faptul că de la 1 aprilie 2017 va fi aplicată o nouă formulă de calculare a pensiei și va începe efectuarea valorizării pensiilor calculate în perioada anilor 2001-2008.

„Noul sistem va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment, ceea ce va aduce automat la majorarea pensiei. Astfel, datorită venitului valorizat, mărimea pensiei va fi cu cel puțin 22 la sută mai mare”, a notat Grigoraș. Un alt aspect al reformei, spune ministrul, ține de unificarea condițiilor și modalității de pensionare, făcută cu scopul de a reduce inechitățile din sistem. Astfel, vor fi excluse condițiile privilegiate de pensionare pentru unele categorii de beneficiari, a explicat ministrul.

Reforma a fost însă criticată de dur de Uniunea Pensionarilor, dar și opoziția parlamentară, care au acuzat guvernarea de faptul că a promovat în grabă acest proiect, ignorînd opinia societății civile.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?