X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert-Grup: Legea privind amnistia fiscală comportă mari riscuri

19 dec. 2016,, 15:03   Economie
3028 8

Amnistia de capital propusă de guvernare ar putea duce la legalizarea actelor de corupție şi perpetuarea în funcţie a funcţionarilor corupţi, atenționează „Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, citate de NOI.md.


În opinia experților, ceea ce se propune vine în contradicție cu obiectivele luptei împotriva corupției, în special a celei mari, prin faptul că instituțiile de resort nu vor putea verifica proveniența activelor declarate. Astfel, întreaga reformă a sistemului de verificare și asigurare a integrității demnitarilor de stat este compromisă, se arată convinși specialiștii.

Printre principalele riscuri ale aprobării acestei legi experții enumeră: întețirea cazurilor de evaziune fiscală și scăderea șanselor de depistare a acestora, deoarece beneficiarii amnistiei de capital nu vor putea fi investigați.

„Riscul de creștere a corupției și spălării de bani prin interdicția de a verifica proveniența activelor declarate, riscul de imagine pentru sectorul bancar, deja șifonată după fraudele bancare și cazurile de spălări de bani de proporții, dar și riscul înrăutățirii relațiilor cu partenerii de dezvoltare, prin subminarea principiilor statului de drept, a eforturilor de asigurare a integrității în sectorul public și reformare a sistemului bancar”, se mai arată în analiza semnată de Expert-Grup și Centrul de Resurse Juridice.

În acest context, experții propun retragerea proiectelor cu privire la amnistia fiscală și liberalizarea capitalului. În opinia lor, lupta cu economia informală trebuie să aibă la bază un set de măsuri: dezvoltarea sistemului de plăți electronice și descurajarea utilizării numerarului; eficientizarea administrării fiscale și elaborarea unui nou cod fiscal; majorarea amenzilor; sporirea capacității de intervenție a autorităților în cazurile de evaziune fiscală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?