Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

BEI și BERD alocă bani pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

19 dec. 2016,, 11:52   Economie
3042 1

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă cîte un împrumut de 41 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru finanţarea construcţiei gazoductului de 120 km de la Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova – frontiera cu România pînă la Chişinău, informează NOI.md cu referire la un comunicat al instituțiilor menționate.

Pe lîngă cele două împrumuturi, UE oferă un grant de €10 mil. pentru proiect. Acest lucru demonstrează angajamentul UE de a sprijini securitatea energetică a Republicii Moldova.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că este încîntat de faptul că Banca UE şi BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. „UE sprijină pe deplin acest proiect, care reprezintă un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucît va consolida securitatea energetică a ţării şi, în acelaşi timp, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a afirmat Tapiola.

Vicepreşedintele BEI Jan Vapaavuori a salutat faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova, o ţară dependentă de importurile de energie. „Acest lucru va contribui la sporirea securităţii energetice şi va sprijini atît liberalizarea pieţei gazelor naturale în ţară, cît şi integrarea acesteia în sistemul energetic european. În acelaşi timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituţia finanţatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care cofinanţează acest angajament strategic”, a specificat Jan Vapaavuori.

Potrivit directorului executiv BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Francis Malige, conducta va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei. Totodată, acest lucru va permite ţării să îşi diversifice sursele de energie şi va consolida concurenţa în sector.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, prin legătura între Chişinău, o zonă importantă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul România-Moldova între Iaşi şi Ungheni. Conducta de gaze urmează să fie exploatată de О.S. Vestmoldtransgaz, un operator al sistemului de transport aflat în proprietatea statului. Costul total al proiectului este estimat la 92 mil. euro, dintre care un împrumut de 41 mil. euro va fi acordat de BERD şi 10 mil. euro vor fi contribuite prin sprijinul bilateral al UE sub forma unei subvenţii de către UE. UE a oferit deja 7 mil. euro de grant pentru construcţia primei faze a proiectului între Iaşi şi Ungheni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?