Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldovenii din SUA, alături de zeci de copii nevoiași din Moldova (Foto)

18 dec. 2016,, 17:00   Societate
2981 0

Cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în Chicago s-au mobilizat pentru a susține copiii cu nevoi speciale din Moldova.


La un concert de caritate, susținut de cîțiva interpreți de muzică populară, moldovenii au adunat peste 3.000 USD, bani vare vor ajunge în curînd la cîteva grădinițe și centre pentru copii.

Gallop Moldova este proiectul pentru care diaspora din Chicago a donat fonduri prin intermediul unei licitații și loterii, la care au participat circa 60 de moldoveni. Inițiatorii acestui eveniment i-au determinat pe membrii diasporei să devină un Moș Crăciun pentru zeci de copii nevoiași din Moldova. Astfel, copiii de la Grădinița 167 din Chișinău, Centrul Speranța și Small Group Homes. Inițiatorii își propun să bucure beneficiarii programului de un nou program terapeutic prin călărie, care va aduna mii de bucurii și zîmbete pentru acești copii.

Interpreții moldoveni din Chicago Victor Dubenco, Ana Bivol, Ion Prepeliță și Victoria Balaban, membrii Ansamblului de Dansuri Populare "Izvoras-Chicago", i-au surprins pe participanți cu o seară plină de emoții, voie-bună, dragoste și dăruire, pentru că s-au adunat cele mai talentate personalități pentru a-și aduce contribuțiile. Cu bucate moldovenești pregătite cu multă iscusință de Restaurantul Versailles și degustări de vinuri de la Moldova Deluxe, organizatorii au adunat bani suficienți pentru a porni un nou serviciu pentru copii.

Una dintre participantele la concertul de caritate, care a oferit gratuit servicii cosmetologice în prețul biletelor cîștigătoare, se mîndrește de faptul ca i-a reusit să îndemne prietenii din Chicago să participe. "Știu că unii dintre cei apropiați au donat online, din motiv că nu au avut posibilitate să vină. Am donat serviciile mele de Make-up și Tattoo, care inițial era oferit cu 250$, însa așa cum multe doamne au dorit să susțina acești micuți care au nevoie de ajutorul nostru, am decis să dăruiesc trei certificate cu o reducere", afirmă Larisa Gurău.

Povestea artiștilor moldoveni impresionează nu doar pentru că au o experiență de peste două decenii în domeniul muzicii sau pentru că profesează peste hotarele țării, dar și că au reușit să promoveze la un concert valorile și tradițiile naționale. Spiritul de care au dat dovadă organizatorii, i-au determinat pe membrii comunității să-și deschide inimile pentru Moldova.

Circa 15 moldoveni profesioniști din comunitate, care și-au lansat propriile afaceri în Chicago, au donat în fondul programului de caritate servicii de estetică, stomatologice, terapie, foto, lecții de muzică, picturi și alte obiecte care vor fi licitate pe parcursul serii.

"Am dorit să luăm tabloul cu căluțul în galop, pictat de Pavel Catană, dar bugetul nu ne-a permis sa trecem peste 300$, în schimb mă bucur că s-a vîndut cu o oferta mai mare. Mă bucur că oamenii s-au mobilizat, în pofida timpului de afară. Acesta a fost, cred, primul eveniment de așa anvergură în comunitatea moldovenilor din Chicago. Sperăm pe viitor să contribuie și mai multă lume”, afirmă Lilia Țurcan, care a oferit un serviciu de stilare a părului în loteria biletelor cîștigătoare.

Spectatorii au reușit să admire pentru prima dată, în comunitatea moldovneilor din Chicago, noul ansamblu de dansuri populare, "Izvoraș" din Chicago, format în vara acestui an. Dansatorii doresc să promoveze dansul popular moldovenesc; obiceiurile, costumele si tradițiile strămoșești.

"A fost o seara de neuitat... O seara cînd realizezi că clipele grele din viața noastra sînt neînsemnate cu durerea pe care o simt o viață întreagă acești copii. Mă doare de fiecare dată cînd aud istorioare despre copii bolnavi și refuz să cred că nu se poate de întreprins nimic. Ba da, se poate și asta am demonstrat aseara. Sînt mîndră și foarte bucuroasă că am putut sa contribui și eu cît de puțin. Sper ca eforturile noastre să aducă măcar cîte un zîmbet pe fața acestor îngerași", afirmă Olga Mogîldea, care, la fel, a oferit servicii de frumusețe pentru concertul de caritate.

Potrivit unuia dintre voluntarii acestui eveniment, Andrei Bucur, bucuria pe care o va aduce diaspora în sufletele acestor copii este cea mai de preț. "Am fost copleșit de sentimentul de gratitudine că am avut ocazia și resursele să pot ajuta pentru o asemenea cauză nobilă. Mă bucur că Dumnezeu a adunat acest grup select de oameni cu suflete mari, și cu o dorință arzătoare de a ajuta persoanele la nevoie", a menționat andrei Bucur, care s-a oferi să meșterească în cîteva zile un set de brăduți oferitiți în licitație.

"Cu mare drag am dat curs invitației la Concertul Caritabil "Gallop for Hope", eveniment care a avut ca scop strîngerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale din Chișinău, Moldova. Un spectacol fenomenal, cu muzică și mîncare tradițională, invitați care de care mai frumoși și cu sufletul alături de cei de-acasă. O familie frumoasă pe nume "MOLDOVA", afirmă Lucian Mureșanu pe paginsa de facebook.

Organizatorii proiectului au deschis și un cont online special pentru toate persoanele interesate să susțină în coninuare această cauză, care sînt încurajați să doneze fonduri aici. Fondurile adunate la concertul de caritate vor fi investite în dezvoltarea unui program nou pentru țara noastră, Gallop Moldova, pentru a face posibilă procurarea unui cal dresat care să stimuleze dezvoltrea mintală și fizică ai micuților.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?