X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

MTIC a prezentat Guvernului spre aprobare programul de tranziţie la televiziunea digitală

11 mar. 2013,, 10:28   Societate
3107 0
Foto: pdm.md
Ministerul Tehnologiilor Informaţiei şi Telecomunicaţiilor (MTIC) a încheiat pregătirile pentru tranziţia la televiziunea digitală şi a prezentat documentul Guvernului spre examinare.

Surse din cadrul Ministerului au relatat pentru Agenţia "Infotag" că programul de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală prevede construcţia a trei reţele de televiziune digitală (multiplexe) cu acoperire naţională şi a 21 – cu acoperire regională. În ultimii doi ani, tehnologia de TV digitală terestră a fost lansată în regim de testare în raza municipiului Chişinău.

Autorii proiectului consideră că tranziţia la televiziunea digitală va spori numărul de programe recepţionate pe tot teritoriul Moldovei pînă la 15 în prima etapă, şi pînă la 45 după finalizarea programului. În plus, va spori şi calitatea imaginii, va apărea posibilitatea de a recepţiona mai multe canale regionale cu un conţinut variat.

Obiectivul principal al Programului este diminuarea decalajului digital între zona rurală şi cea urbană privind accesul la serviciile de programe de televiziune şi alte servicii info-comunicaţionale.

Pentru asigurarea familiilor social-vulnerabile cu utilaje de decodificare a semnalului digital, se propune ca acestea să fie achiziţionate din contul statului. Cheltuielile se planifică a fi acoperite din comercializarea frecvenţelor.

Prima reţea de televiziune digitală terestră (Multiplexul A) urmează să fie pusă în funcţiune în trimestrul II al anului 2014. Licenţa pentru crearea primului multiplex digital cu acoperire naţională se va oferi gratuit în baza unui concurs deschis. Astfel, vor fi atrase investiţii în sectorul comunicaţiilor electronice din Republica Moldova.

În scopul asigurării bazei legale pentru eliberarea licenţelor respective, va fi modificat şi completat Codul Audiovizualului. Amendamentele vor prevedea procedura de eliberare a licenţelor de emisie pentru utilizarea capacităţii multiplexelor.

Proiectul a fost consultat cu autorităţile statului, sectorul privat, experţii locali şi internaţionali. Opiniile, propunerile şi obiecţiile formulate au fost luate în consideraţie în redacţia finală a Programului.

Procesul de tranziţie la televiziunea digitală va asigura utilizarea mai eficientă a spectrului de frecvenţe radio.

Începînd cu 17 iunie 2015, difuziunea semnalului televizat analogic va fi sistat. Această obligaţiune şi-au asumat-o 104 state, inclusiv Moldova. Anterior, în conformitate cu planul de acţiuni cu privire la realizarea Programului de tranziţie la televiziunea digitală, se preconiza ca primul multiplex cu acoperire naţională să fie dat în exploatare în primul trimestru al anului curent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?