X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Prin propunerea sa, Lupu a vrut să-l protejeze pe Zubco de demitere – declarație

14 ian. 2013,, 16:19   Politică
9049 6
Foto : ava.md
„Președintele Parlamentului, Marian Lupu, i-a propus procurorului general Valeriu Zubco să se autosuspende din funcție pe durata desfășurării anchetei în cazul de la Fălești pentru ca deputații să nu poată cere demisia în Parlament”, declarația aparține analistului politic Bogdan Țîrdea și a fost făcută pentru NOI.md.

Potrivit lui Țîrdea, gestul lui Lupu este o tentativă a PDM de a mușamaliza acest caz, „pornind de la premize false pentru a ajunge la rezultate false. În loc să aplaneze situația, Marian Lupu a turnat gaz pe foc”, a declarat Țîrdea.

Totodată, el a spus că Zubco trebuie demis, și nu suspendat pe durata anchetei, și penalizat administrativ sau penal, pentru că nu a informat opinia publică corect și a tăinuit informațiile despre acest caz.

Azi, în cadrul unui briefing de presă, ministrul de interne, Dorin Recean, de asemenea, ar fi dat de înțeles că gestul lui Lupu este de a-l proteja pe Zubco. Solicitat de jurnaliști să comenteze afirmațiile președintelui Parlamentului, care a zis că și Recean ar trebui să urmeze exemplul lui Zubco, ministrul de interne a declarat că, conform legii, o persoană suspendată nu poate fi demisă.

„Eu nu am nevoie de asemenea protecție. Eu nu am participat la acea vînătoare”, a spus Recean.

La rîndul său, analistul politic Nicolae Chirtoacă consideră că Marian Lupu i-a propus procurorului general să se suspende din funcție pe durata anchetei pentru a evita o situație de conflict de interese și eventualele presiuni exercitate asupra subalternilor.

„În mod normal, ar trebui ca în momentul în care procurorul este implicat într-o situație, care necesita pornirea unei anchete penale, ca acesta din urma să se autosuspende pînă la elucidarea tuturor circumstanțelor în care s-a produs încălcarea legii. Deci, Zubco trebuia să se autosesizeze fără a aștepta sugestia liderului de partid, care l-a promovat în aceasta înaltă funcție”, a declarat pentru NOI.md Nicolae Chirtoacă.

Iar faptul că Marian Lupu a propus ca și ministrul de interne, Dorin Recean, să se autosuspende pe durata anchetei „este o manifestare concludentă a suspiciunilor reciproce care domină în sînul AIE”.

„Vă amintesc că aceste instituții de stat sînt gestionate de două partide diferite, membre ale actualei majorități parlamentare. Ministrul nu este în stare de conflict de interese, din simplul motiv că nu a participat la această vînătoare și nu a fost informat în mod regulamentar despre incident și decesul cetățeanului Paciu”, a conchis Chirtoacă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?