X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Chirurgul care face minuni pentru pacienții săi (VIDEO)

11 feb. 2018,, 10:00   Societate
40437 3

Un medic bun este persoana care poate săvîrși o minune pentru pacientul său, readucîndu-i zîmbetul, speranța de însănătoșire și dragostea de viață.

Astăzi vă invităm să îl cunoașteți pe Alexandru Danci, medic, doctor în științe, care a demonstrat prin fapte că poate fi numit pe bună dreptate unul dintre cei mai buni chirurgi-endoscopiști din țara noastră.

Vine din sudul țării, în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga, localitate de care îi sînt legate cele mai frumoase amintiri din copilărie.

De cînd era încă mic, la fel ca mulți alți copii, își vedea viitorul printre nori. Visa să devină pilot, cosmonaut și nici pe departe medic, însă o clipă i-a orientat viața într-o cu totul altă direcție.


„Cu o săptămînă înainte de a merge să îmi fac studiile la universitate, am luat decizia să merg la medicină”, ne-a mărturisit Alexandru Danci.

Acum, peste ani, protagonistul istoriei noastre mărturisește că, deși a fost o decizie fulger, totuși a fost cea mai bună, iar în prezent nu-și imaginează să facă altceva.

Întrebat cum trebuie să fie un medic bun și ce trebuie să faci ca să devii fruntaș în domeniul în care activezi, el a răspuns cu modestie că formula este foarte simplă:

„Ca să fii un medic bun, trebuie să fii un om bun. Trebuie să ai o bună educație și să înveți mult în orice moment al vieții”, ne-a spus chirurgul.

De-a lungul carierei sale, a simțit de nenumărate ori că este mîndru nu doar de lucrul pe care îl face, dar și de nivelul medicinii din țara noastră, iar asta pentru că medicina este un organism viu: „Medicina este un lucru colectiv, în care colegii își sar în ajutor.”

Deși a avut posibilitatea să lucreze în afara țării, a rămas totuși acasă, muncind, ca și majoritatea colegilor de breaslă, mai mult din entuziasm. Și chiar își vede aici nu doar prezentul, dar și viitorul.

„În medicină, un specialist poate deveni cel mai bun doar dacă își dorește să muncească, să învețe și să depășească barierele, indiferent de țara în care s-ar afla”, a menționat protagonistul reportajului de astăzi.

Distinsul chirurg-endoscopist a mărturisit că în profesia de medic totul pornește de la motivația pe care o ai, altfel nu poți reuși.

Deși mulți se plîng de calitatea proastă a medicinii din Moldova, Alexandru Danci susține că lucrurile în țara noastră nu funcționează atît de rău, unica nemulțumire a medicilor fiind organizarea incorectă a sistemului medical, dar și dezinformarea pacienților.

„Nu putem să cerem totul de la medicii de familie, pentru că ei nu dispun de toate materialele și aparatajele necesare. Statul a plasat în prezent o mare parte dintre responsabilități pe seama medicilor de familie. Medicina nu este nici rea și nici bună, lumea trebuie să fie informată, ca să știe unde, cînd și la cine să se adreseze la momentul oportun. Acum, din păcate, noi am ajuns la o medicină haotică, deși pot să recunosc că a fost și mai rău. Astăzi avem tehnologii noi, avem medici mult mai profesioniști, unica problemă este că profesioniștii își caută satisfacție materială. Unii o găsesc în spitalele private ori în afara țării”, a remarcat medicul.

El a mai mărturisit că, aflîndu-se peste hotare, a înțeles un lucru foarte important: sistemul nostru de învățămînt oferă o calitate înaltă a studiilor.

„Aflîndu-mă peste hotare, nu mi-a fost niciodată rușine de medicina de acasă. O problemă este, din păcate, că nu există un program de stat bine închegat. Problema sistemului nostru medicinal este că șefii nu sînt aleși potrivit calităților sale profesionale, dar în baza unor interese. Din păcate, acum medicina s-a centralizat maximal în capitală, iar oamenii din sate și raioane ajung mai greu la medici buni”, a povestit specialistul.

Potrivit chirurgului, în afara țării sistemul medical este foarte bine structurat, pe cînd la noi în țară se observă un haos total.

Alexandru Danci a oferit și un sfat pentru tinerii specialiști: dacă ei își doresc să obțină rezultate bune, atunci trebuie să facă totul la cel mai înalt nivel. Orice început este greu, însă, cu străduință, poți obține tot ce îți dorești.

Totodată, chirurgul susține că un om înțelept învață din tot și din toate. Pentru el chirurgia reprezintă o operă de artă și, dacă ai mîini dibace, atunci poți deveni un bun chirurg.

În pofida greutăților și a lipsei unui sistem medical bine închegat, specialistul se mîndrește că medicii din țara noastră folosesc tehnologiile moderne.

„Fiind la diferite întîlniri sau congrese cu colegi din străinătate, pot să spun cu mîndrie că sîntem la același nivel”, a menționat Alexandru Danci.

Deși e greu de crezut, dar chiar și în medicină există minuni, iar aceste minuni le fac medicii care își fac lucrul la cel mai înalt nivel, dar și pacienții care cred cu tărie că, indiferent de diagnostic, vor reuși să se însănătoșească.

Chirurgul-endoscopist a spart și stereotipul că un om trebuie să consume zilnic minimum 2 litri de apă.

Potrivit medicului, omul trebuie să bea atîta apă, de cît îi dictează organismul.

„Această teorie este o adevărată prostie. Niciun medic deștept nu va spune așa ceva, iar asta pentru că pentru fiecare persoană în parte este constituită diferit”, a menționat Danch.

Specialistul a menționat că, atît volumul de lichid, cît și cantitatea de mîncare trebuie corelate cu necesitățile fiecărui organism în parte.

„Unii oameni mănîncă și de cinci ori pe zi, alții – de 2 ori, iar unii – doar o singură dată, iar acest lucru nu reprezintă un pericol pentru sănătatea lor. Omul trebuie să mănînce atunci cînd organismul o cere”, a specificat medicul.

Potrivit lui Alexandru Danci, indiferent de stilul de viață pe care îl adoptăm, trebuie să cunoaștem că, dacă vrem să slăbim sănătos, atunci trebuie să mergem la un dietolog, dar nu să căutăm frumusețea în formule dictate de la televizor și create de ”așa-numiți specialiști nutriționiști”.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?