X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Victor Marahovschii: «Oricărei probleme economice”șoriștii” îi conferă un accent politic»

14 aug. 2020,, 17:57   Interviuri
7028 2

Ca regulă, problemele și relațiile reciproce ale autorităților locale nu depășesc localitatea în sine, și rareori devin subiect de discuție în mass-media. Însă conflictul dintre Boris Ochișor, primarul comunei Ivancea, Orhei, ales din partea partidului ”Șor”, și consilierul local Victor Marahovschii ales din partea Partidului socialiștilor, a trecut departe de hotarele comunei.

Există păreri, că situația dată este un ”război politic”. Noi.md a decis să afle ce se întîmplă și l-a contactat pe Victor Marahovschii în persoană.

Victor, hai să încercăm a ne dumerice se întîmplă la Ivancea. S-o luăm de la început. Locuiți la Ivancea?

Nu, eu locuiesc la Chișinău. Dar dețin funcția de director al întreprinderii Piscicola Ivancea, care se află pe teritoriul comunei, și cunosc bine toate problemele localnicilor .

Cum ați devenit consilier local, și la ce bun vă trebuie asta?

Îmi trebuie pentru că doresc să contribui, în măsura posibilităților, la dezvoltarea comunei, să curm niște acțiuni ilegale, la general vorbind – să îmbunătățesc starea comunei, viața oamenilor de aici.


Anul trecut Boris Ochișor a fost ales primar al comunei Ivancea. Înțeleg că el este o persoană străină, care nu cunoaște specificul local. De ce atunci a fost ales, cum credeți?

Eu cred că înainte de alegeri el nu avea habar unde se află această comună. Știu, că el a candidat doar ca primar, în listele consilierilor locali numele lui lipsea. De obicei, cel care candidează la primărie, este în fruntea listei consilierilor locali. Adică, chiar dacă nu obține postul de primar, el oricum are posibilitatea să participe la viața localității date, să o dezvolte, să apere interesele alegătorilor săi. El însă a candidat doar la funcția de primar. Eu apreciez acest fapt univoc: dacă nu devine primar, comuna aceasta ei este total indiferentă.

Dar a fost ales sub influența numelui partidului ”Șor”, care este destul de popular în raionul Orhei. Și localnicii au crezut că la Ivancea va fi construit propriul ”Ivancea-Land”, că proiectele create la Orhei vor fi implementate și la Ivancea, care va deveni încă un Monaco.

De facto, situația este absolut alta.

Care este alinierea forțelor în consiliul local? Ochișor deține majoritatea?

Nouă din cei cincisprezece consilieri aparțin partidului ”Șor”, trei, inclusiv eu, – socialiștilor , doi – democraților și unul – blocului ACUM.

Cum au evoluat relațiile Dvs. cu primarul? Cine a pornit conflictul și de la ce s-a iscat acesta?

Dar noi nu avem relații conflictuale.

Cum adică, nu? Se spune că ați fi pe picior de război chiar…

Ei, adică Ochișor și echipa, privesc obiecțiile și acțiunile mele, menite să schimbe o situație sau alta care necesită a fi corectată, ca pe un război. Nu cred că e corect așa ceva. Dacă construcția trebuie să se desfășoare așa și nu altfel, dacă în acte totul trebuie să fie așa și nu altfel, iar eu le atrag atenția la aceste lacune, atunci despre ce fel de război vorbim?!

Mai mult, ei spun că este un ”război politic”. De fiecare dată, dacă eu încerc să conturez o problemă, să indic anumite încălcări, ei o interpretează într-un context politic. Veșnic noi ”îi încurcăm lui Șor”, veșnic ”socialiștii împotriva lui Șor”… De fapt, nimic din toate acestea! Mi se adresează după ajutor oameni care simpatizează altor partide, inclusiv adepții partidului ”Șor”, sau ai blocului ACUM, sau ai democraților. Ce treabă au aici interesele de partid ale cuiva?

Și faptul că toate trec în albia politică, de partid, eu îl apreciez ca pe incapacitatea de a organiza lucrul și o încercare de a voala anumite probleme economice, pe care ei nu le pot rezolva

Totul a început de la aceea, că la ședințele consiliului și pe rețelele sociale eu adesea indicam anumite deficiențe în activitatea primarului și a majorității din consiliu. Însă orice obiecții - nu numai ale mele, și a altora, - erau ignorate total. Odată noi, un grup de consilieri locali, am cerut să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței consiliului chestiunea privind raportul serviciilor comunale ale comunei Ivancea, deoarece știam că acolo există un șir de lacune și încălcări concrete. Cererea noastră a fost ignorată, s-a decis că raportul va fi audiat doar peste o jumătate de an. Și așa se face permanent.

În acest caz, dacă tot ne ignoră în consiliul local, nu apleacă urechea la părerea noastră și nu găsesc de cuviință să țină cont de opinia noastră, noi am mers pe altă cale. Am început să apelăm la oamenii legii, să inițiem efectuarea unor expertize.

Este adevărat, că ați obținut pornirea unui dosar penal pe faptul distrugerii unui număr de 10 arbori și 100 arbuști în zona parcului?

Totul a început după ce locuitorii au semnalat că în parc se taie tuile perene. Nu știu cu ce organ trebuiau să raționeze ca să folosească arborii în acest mod – ei doreau că construiască acolo un gard. Eu am invitat inspecția ecologică și am rugat să verifice. Specialiștii de acolo au venit, au văzut, au fixat faptul – după care a pornit cercetarea. S-a demonstrat, că a fost cauzat un prejudiciu în sumă de cca 84 mii lei. Iar dacă prejudiciul depășește suma de 25 mii, se deschide un dosar penal. Materialele se află la procuratura Orhei, însă nu cunosc dacă va fi sau nu pornită cauza penală. Atribuțiile mele nu se extind asupra procuraturii Orhei.

Dar anume după aceasta au început toate manifestațiile, colectarea semnăturilor în susținerea primarului. Por afirma cu siguranță, că ei pur și simplu au mers prin sat să colecteze semnături pentru un scop oarecare, - spre exemplu, promiteau oamenilor că acele semnături vor fi folosite la petiția de instalare a unor bănci în parc, - după care schimbau antetul și foloseau semnăturile în alte scopuri. Adică, oamenii nici nu știau că semnează în susținerea primarului pentru tăierea arborilor din parc!

Nu am mai auzitca locuitoriiunei comune să sprijine distrugerea copacilor, de obicei lucrurile stau exact invers…

Inițiatorii motivează prin faptul că, cică, acești copaci și arbuști au fost atacați de niște insecte. Prostii! Au fost tăiați arbuști sănătoși, verzi, au văzut acest lucru și ecologiștii. I-am întrebat atunci pe consilierii ”șoriști”: Domnilor, ce specialități aveți? Aveți cu toții studii în domeniul ecologiei sau în cel fitosanitar? Sau dispuneți de concluzia unei expertize, cum că acești copaci necesită tăieri sanitare ? Era o întrebare retorică, desigur, căci printre ei nu-s specialiști în aceste domenii. În general, majoritatea consilierilor lor nu au nici măcar studii medii. Bine. Admitem că studiile nu contează, dacă omul este sincer devotat cauzei, dar de ce să nu asculți opinia experților?

Se creează impresia, că cei mai afectați – sau cei mai nemulțumiți – au fost locuitorii satului Furceni. Ba calitatea drumului îi revoltă, ba apeductul nu-i în regulă.

De reparația drumului se revoltă și cei din Furceni, și cei din Ivancea, și cei din Brănești, adică locuitorii tuturor satelor care formează comuna. Și nu este vorba doar de calitatea reparației – este o problemă complexă. Noi am studiat devizul de cheltuieli. Au apărut numeroase întrebări: față de costurile inițiale exagerate ale licitației , față de devizul de cheltuieli, față de antreprenorul care a ieșit învingător, etc.

Eu personal am vrut să mă dumiresc în această situație. Din cele trei sate urma să fie evacuate cca 3,5 tone de sol. Nu au fost evacuate. Au început să sape și să evacueze solul doar acum, și doar la Brănești. Și are loc exact ceea ce spuneam eu tot timpul: oamenii sunt nemulțumiți, lor nu le place aceasta, iar tehnica deja strică trotuarul existent.

Primarul spune căDvs. îl încurcați în lucru și nu doriți dezvoltarea comunei. Pe ce se bazează aceste învinuiri?

Și cum pot eu să-l încurc ? Eu, un simplu consilier. Nici măcar nu fac parte din majoritate și nu-i pot influența deciziile. Cum pot eu să încurc primarul să-și îndeplinească obligațiile?

Ei…îl sustrageți cu pretențiile, controalele, cicălelile Dvs.

Eu fac parte din comisia juridică și din cea agrară. Obligațiile mele includ verificarea unor chestiuni juridice, a celor ce țin de infrastructură, de alte teme. Eu pur și simplu îmi îndeplinesc obligațiunile. Dacă văd că se comit încălcări, reacționez. Dacă mi-a fost adresată o plîngere, am obligația să clarific totul. Dacă voi închide ochii la un caz, la al doilea, al treilea, în comună ilegalitățile nu se vor termina.

Așa că eu nu-i pot bloca acțiunile, nu am nici posibilitate fizică, nici juridică să o fac.

Eu doar mă adresez anumitor instanțe –de drept, experților tehnici , altor instanțe care au competența să verifice acțiunile primarului și ale primăriei în întregime. Ele pot face ceva, eu doar inițiez asta.

Un exemplu. La începutul anului, primarul cu echipa sa au vrut să lichideze corul «Ivanceanca». Da, eu m-am implicat, deoarece chiar dacă nu-s băștinaș din Ivancea, cred că satul are mare nevoie de ansamblul dat.

Da de ce s-a încercat lichidarea lui?

Pentru că exista un conflict de interese. Cineva dorea să-și promoveze persoanele apropiate, și pentru că nu a reușit, a decis să distrugă colectivul . Însă acesta este un patrimoniu cultural al comunei Ivancea.

Apropo, ei mereu și peste tot încearcă să-și promoveze oamenii lor. Nu contează – este sau nu un specialist, are sau nu experiență, este priceput sau ba – principalul e să fie omul lor.

Oamenii mi se adresează, se jeluiesc că pe ei se pun presiuni, se încearcă a-i elibera din lucru cu orice preț, se scriu denunțuri calomnioase despre ei. Ne implicăm, acționăm în instanță, obținem chiar și cîștig de cauză. Și așa la tot pasul!

Adică, vi se creează impresia fermă, că activitatea primarului este îndreptată nu spre dezvoltarea comunei Ivancea …

… Da spre apărarea intereselor de partid și ale echipei sale. Am această convingere! Iar celelalte acțiuni, care potrivit lui au ca scop dezvoltarea comunei, - este doar un PR în scopul promovării intereselor proprii și a celor de partid. El zice că are multe idei. Dar e primar de aproape un an de zile, ar fi timpul să demonstreze și fapte concrete, nu doar idei. Vrea să demonstreze drumurile reparate? Eu pot arăta cum au fost făcute aceste drumuri. Că doar eu nu lupt cu ceea CE face el, eu lupt cu aceea CUM o face. Spre exemplu, poți face un drum care costă 2 milioane, dar îl poți face cu jumătate de milion, da să decontezi 2 milioane. Dacă faci un drum, fă-l omenește! Da și el, și consilierii lui, pe rețelele de socializare încep să pună presiuni: noi ne străduim, iar dacă nu vă plac drumurile - luați lopata, roaba, și corectați! Vă dați seama?! Dacă din start ar fi făcut totul cum se cuvine, fundația ar fi fost lăsată mai jos, ar fi bătătorit, terasamentul ar fi la nivel cu drumul, nu cu 30 cm mai sus, ceea ce a blocat ieșirea în stradă pentru invalizi, - toți ar fi mulțumiți. Și de ce oamenii at trebui să repare greșelile comise de ei? Pentru care, de altfel, cineva a primit bani grei.

De toate, potrivit lor, se face vinovat Marahovschii! Pentru că Marahovschii vine și-i dă cu nasul în băltoaca lor, să spunem așa.

Cum credeți, majoritatea locuitorilor vă susține?

Nu pot susține așa ceva, deoarece are loc o hărțuire sistematică, enormă. Oamenii sunt presați doar pentru faptul că au pus un ”like” publicației mele de pe o rețea de socializare, sau pentru că cineva a comunicat cu mine.

Ce fel de hărțuire ? Omul este telefonat, chemat ”la covor”, certat, amenințat. Nu cu violență, dar oricum – se pun presiuni psihologice. Multă lume pur și simplu se teme să reacționeze cumva. De aceea nu pot numi, obiectiv, numărul susținătorilor mei. Însă zilnic primesc tot mai multe plîngeri privind activitatea primarului și a echipei sale, oamenii îmi trimit fotografii, exemple concrete – cred că este dovada faptului că nu le este indiferent ce se petrece în satele lor. Și că încep să înțeleagă că eu am dreptate.

Cum vedeți evoluția situației în continuare? Și care este scopul Dvs.? Ce doriți să obțineți într-un final – demiterea anticipată a lui Ochișor, sau să-l obligați să lucreze altfel?

Nu, dacă ași urmări demiterea lui, ar arăta așa de parcă eu urmăresc niște interese personale. Scopul meu este ca totul să fie legal, mijloacele bugetare să fie folosite conform destinației, nimeni să nu fie hărțuit sau persecutat, să nu fie promovate doar interesele acestui grup, iar în consiliul local să existe o paritate și să fie auzite opiniile tuturor.

Să-și facă treaba cum se cuvine. Și să o facă în comun, împreună cu toată lumea. Nu ca acum. Scopul meu este ordinea și prosperarea comunei, alte scopuri eu nu am!

A intervievat Svetlana Derevscicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?