X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Prognozele meteo vor fi stabilite cu o precizie mai mare

23 feb. 2019,, 17:03   Externe
2238 0

În prezent, sistemele meteorologice sofisticate pot oferi o prognoză meteo destul de precisă cu pînă la zece zile în avans.

Oamenii de știință au găsit însă o nouă modalitate prin care să prelungească acest interval și să ne spună dacă va fi ploaie sau soare pe o perioadă mai lungă de timp.

Toate prognozele meteo se bazează pe starea vremii din prezent. Cu cît se orientează mai mult în viitor, cu atît devine mai greu pentru oamenii de știință să prezică cum se va schimba starea vremii, din cauza nenumăratelor variabile implicate. Dacă tehnica pe care cercetătorii încearcă să o dezvolte va funcționa, am putea primi date precise despre vreme cu patru sau chiar cinci zile în plus față de standardul de zece zile. Secretul care va permite extinderea acestei perioade stă în înregistrarea observațiilor inițiale: starea vremii din prezent.

Prin reducerea variabilelor în timpul citirii informațiilor în timp real, cercetătorii au putut să facă supercomputerele să producă prognoze precise pe o perioadă de pînă la două săptămîni. Aceste stări inițiale sînt compilate din date colectate de la sateliți, baloane și stații meteorologice, însă nu sînt perfecte. Modelele de prognoză rulează scenarii multiple, bazate pe variații diferite ale stărilor inițiale și obțin apoi un rezultat.

Cercetătorii din spatele acestui noi studiu au modificat această abordare și au presupus că starea inițială a vremii este aproape perfectă. Ei folosesc de zece ori mai puține variabile.


Pentru a testa teoria, cercetătorii au folosit evenimentele meteorologice din 2016. Au descoperit că, prin folosirea acestui nou sistem, un nivel rezonabil de acuratețe al datelor meteo s-a menținut numai pe o perioadă de pînă la două săptămîni. După acest prag, modelul nu a coincis cu ceea ce s-a întîmplat cu adevărat în 2016.

Unele surse oferă date despre vreme și în intervalul care depășește cele două săptămîni, însă meteorologii avertizează că acele informații sînt prea speculative pentru a fi de folos.

Deși această nouă abordare mai are nevoie de îmbunătățiri, două săptămîni de informații meteo precise sînt un interval mai lung ca niciodată și reprezintă un salt reprezentativ de la limita de zece zile cu care meteorologii lucrează în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?