Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Peste 1 milion de specii de plante și animale riscă să dispară

25 apr. 2019,, 04:27   Externe
1984 0

Deşi depinde de natură, omul o distruge în mod sistematic: pînă la un milion de specii animale şi vegetale riscă să dispară, multe dintre acestea ''în deceniile următoare'', potrivit unui proiect de raport despre biodiversitate, întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Apă potabilă, păduri care absorb dioxidul de carbon, insecte polenizatoare necesare culturilor, peşti... Platforma interguvernamentală ştiinţifică şi politică privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES) se va reuni în perioada 29 aprilie - 4 mai la Paris pentru a adopta prima evaluare mondială a ecosistemelor după aproape 15 ani. Situaţia actuală a biodiversităţii ar trebui să fie la fel de îngrijorătoare ca şi previziunile în ceea ce priveşte încălzirea globală.

Raportul de 1.800 de pagini, la care au lucrat 150 de experţi din 50 de ţări timp de trei ani, va fi însoţit de o ''sinteză pentru factorii de decizie'', care urmează să fie discutată rînd cu rînd şi adoptată de cele 130 de state membre ale IPBES, pe modelul rapoartelor Grupului Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC) despre mediu.

Potrivit proiectului de rezumat obţinut de AFP - cel mai recent, datat din luna ianuarie - diverse ''dovezi independente semnalează o accelerare rapidă iminentă a ratei de extincţie a speciilor (...) chiar dacă factorii (acestei extincţii) nu se intensifică''.

Dintre cele 8 milioane de specii estimate (dintre care 5,5 milioane de specii de insecte) existente pe planetă, ''între o jumătate de milion şi un milion de specii riscă să dispară, multe dintre acestea în deceniile următoare'', se mai precizează în document. Deşi formularea se poate schimba în funcţie de ceea ce guvernele vor decide să scoată în evidenţă, concluziile ştiinţifice rămîn valabile.


Aceste previziuni corespund avertismentelor a numeroşi oameni de ştiinţă care estimează că Terra se află în pragul celei de-a şasea ''extincţii în masă'', prima cauzată de om, care a provocat deja dispariţia a cel puţin 680 de specii de vertebrate în ultimii 500 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?