Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Oamenii de știință au descoperit ceva ireal într-o piatră de chihlimbar

21 iul. 2018,, 01:30   Externe
3000 0

Cercetătorii au descoperit cea mai veche fosilă de pui de şarpe într-un chihlimbar din Myanmar.

Mica vietate, pentru care s-a creat o nouă specie în Arborele Vieţii numită Xiaophis myanmarensis, şi-a întîlnit sfîrşitul acum 99 de milioane de ani, în timpul Cretacicului.

Studiul, publicat pe 18 iulie în Science Advances, a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători, potrivit Science News.

Şarpele are o lungime de doar 5 centimetri şi îi lipseşte capul şi o parte din trunchi. În total, oamenii de ştiinţă estimează că a avut mai puţin de opt centimetri. Se ştie că este vorba de un individ juvenil pentru că oasele nu sînt complet formate.

În general, fosilele de şerpi sînt rare, iar acest exemplar este extrem de delicat, avînd 97 de vertebre foarte fragile adunate într-un schelet de 47 de milimetri.


„Chiar dacă ceva atît de mic a putut fi fosilizat, în stilul tradiţional de conservare nu l-am fi găsit niciodată”, a precizat Michael Caldwell, paleontolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada. Rocile sedimentare ar fi zdrobit rămăşiţele fragile şi numai ghinionul şarpelui de a fi prins în răşina unui copac a făcut ca scheletul său să fie păstrat aproape 100 de milioane de ani.

Fosila aceasta, alături de o bucată de piele de la un şarpe dintr-o specie diferită, oferă primele dovezi că şerpii din era cretacică trăiau în păduri. Ceea ce nu este o surpriză, întrucît, conform lui Caldwell, aceste reptile erau deja răspîndite pe întreaga planetă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?