X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Extrădarea lui Gulen în schimbul opririi presiunilor în cazul Khashoggi? Răspunsul Casei Albe

17 noi. 2018,, 02:31   Externe
2768 0

Administraţia americană caută un mijloc de expulzare a opozantului turc Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, cu scopul de a convinge Ankara să înceteze să exercite presiuni asupra Riadului în legătură cu asasinarea jurnalistului şi opozantului saudit Jamal Khashoggi, dezvăluie NBC News, informaţii dezminţite de către Casa Albă.

Patru surse declară pentru NBC News că Departamentul Justiţiei şi FBI au fost invitate să redeschidă dosarul cu privire la cererea de extrădare a lui Gülen. Administraţia Trump a cerut de asemenea Departamentului Securităţii Interne informaţii despre statutul juridic al predicatorului turc, cu scopul de a justifica o eventuală expulzare, potrivit postului, care afirmă că una dintre opţiunile avute în vedere ar consta în a-l obliga să se instaleze în Africa de Sud.

„Casa Albă nu este implicată în vreo discuţie legată în acelaşi timp de extrădarea lui Fethullah Gülen şi moartea lui Jamal Khashoggi“, a declarat un membru al echipei prezidenţiale. Şi Turcia dezminte orice acord cu Statele Unite în cazul Khashoggi. „Turcia nu s-a oferit vreodată să suspende ancheta cu privire la Khashoggi în schimbul extrădării lui Fethullah Gulen“, a declarat un oficial turc.

„Noi nu avem nicio intenţie să ne amestecăm în ancheta Khashoggi în schimbul vreunei favori politice sau juridice“, a insistat el. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan reclamă de mult timp extrădarea lui Fethullah Gülen, care neagă orice implicare în puciul eşuat, pe care este acuzat că l-a urzit. El s-a instalat în Statele Unite în 1999. Erdogan afirmă că asasinarea lui Khashoggi, la 2 octombrie, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, a fost premeditată şi comandată „la cel mai înalt nivel“.

Ankara cere extrădarea suspecţilor arestaţi în Arabia Saudită în legătură cu acest asasinat. Procurorul general al regatului a cerut joi pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre cele 11 persoane inculpate. Pe de altă parte, primele inculpări în ancheta saudită cu privire la asasinarea jurnalistului sînt „un prim pas bun“ în „direcţia bună“, a apreciat joi Departamentul de Stat american, îndemnînd autorităţile de la Riad să continue investigaţiile, relatează AFP.


O purtătoare de cuvînt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, a dat asigurări că inculpările şi sancţiunile americane impuse unui număr de 17 oficiali saudiţi, anunţate joi, nu au fost coordonate. Ea nu a exclus noi sancţiuni americane, pe măsură ce se face lumină în caz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?