X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Afacerile lui Trump i-au adus venituri de 2,4 miliarde de dolari în timpul celor patru ani la Casa Albă

20 iul. 2021,, 23:30   Externe
2485 0

Organizația condusă de familia fostului președinte a cîștigat 650 de milioane de dolari pe an în timpul primilor trei ani de mandat și 450 de milioane în 2020, an de criză, scrie Forbes.

În 2017, secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a anunțat întreaga lume că președintele Donald Trump își donează salariul din primul trimestru către Serviciul Parcului Național. A fost doar prima donație oferită de președinte, care a renunțat în timpul mandatului său la salarii în valoare de 400.000 de dolari, obținînd în schimb aprecierile alegătorilor. Doar că, scrie Forbes, această sumă reprezenta mărunțiș pentru președinte, în condițiile în care veniturile sale majore nu veneau din salariu, ci din afacerile organizației sale. O analiză a documentelor – inclusiv a celor care au devenit publice acum cîteva săptămîni – arată cît a cîștigat organizația sa în timpul mandatului. Este vorba despre aproximativ 2,4 miliarde de dolari în venituri, din ianuarie 2017 pînă în decembrie 2020. Dacă nu ar fi fost pandemia, organizația lui Trump ar fi făcut chiar mai mulți bani. Afacerea a avut venituri de 650 de milioane de dolari pe an în timpul primilor trei ani de mandat. Apoi, în 2020, veniturile au scăzut la 450 de milioane. Scăderea veniturilor în 2020 l-a afectat pe președinte. „Mă costă pe mine, îi costă pe cei de la Hilton și pe toate marile lanțuri de hoteluri din lume”, a spus Trump în martie 2020 la o conferință de presă la Casa Albă.

„Îi costă pe toți. sînt foarte puține afaceri care o duc bine acum”, a spus Trump, vorbind despre propriile afaceri de la pupitrul prezidențial. De unde au venit banii Cea mai mare parte a veniturilor a venit de la terenurile și cluburile de golf – 943 de milioane de dolari, scrie Forbes. Doar Trump National Doral, un resort de golf din Miami, a contribuit cu aproximativ 270 de milioane de dolari la total. Mar-a-Lago, clubul din Palm Beach, a adus și el 90 de milioane de dolari. De menționat că nu toți acești bani au ajuns în buzunarele lui Trump, în condițiile în care cluburile de golf și resorturile sînt afaceri cu un management costisitor și o marjă de profit de 20%, iar asta în vremurile bune. În jur de 781 de milioane de dolari au fost produși în cei patru ani de mandat de proprietățile imobiliare comerciale.

Acestea s-au dovedit o investiție bună, în ciuda crizei, deoarece mulți chiriași au continuat să plătească chiriile. Veniturile din chirii la 55 California Street spre exemplu, o clădire de birouri din care Trump deține 30%, au crescut anul trecut de la 41 la 43 de milioane de dolari. Vînzările de proprietăți au adus și ele 118 milioane de dolari, iar peste 100 de milioane au venit din alte surse. Alte 466 de milioane de dolari au venit în cei patru ani din licențiere, management și afacerile cu hoteluri. A fost una dintre afacerile cele mai lovite de criză, în unele cazuri, organizația fiind presată de creditele pe care le avea la bănci precum Deutsche Bank. Trump a încercat să vîndă hotelul din Washington DC, dar fără succes. În cele din urmă, chiar și veniturile în scădere din acest segment al afacerii sale tot au fost de aproximativ 1.000 de ori mai mari decît totalul salariilor donate. O decizie controversată În 2017, Trump a anunțat că refuză să cesioneze afacerile în calitate de președinte, alegînd în schimb să cedeze controlul operațiunilor către fiii săi, un aranjament care, potrivit observatorilor, nu ar fi avut cum să prevină conflictul de interese, potrivit Reuters.

Trump a demisionat din toate pozițiile de conducere și și-a plasat acțiunile într-un trust, pentru a se asigura că nu va lua o decizie în calitate de președinte, care l-ar fi ajutat să beneficieze în calitate de om de afaceri. „Aș putea să îmi conduc afacerile și guvernul în același timp. Nu-mi place cum arată, dar aș putea să o fac dacă aș vrea”, a spus atunci Trump. Însă experții în etică au avertizat că aranjamentul găsit de președinte nu este unul bun. „Direcția nepotrivită aleasă de Trump va favoriza scandalurile și corupția”, a spus Norman Eisen, un fost consilier pe probleme de etică de la Casa Albă, care a servit în mandatul lui Barack Obama.


În 2019, Trump a generat un scandal după ce s-a arătat dornic să găzduiască summitul G7 din iunie 2020 la clubul său de golf din Miami. Intenţia sa a fost criticată puternic atît de republicani, cît şi de democraţi, care au spus că lasă impresia că profită de faptul că este preşedinte. Tot în 2019, The Guardian scria că hotelurile și cluburile de golf ale lui Trump, din Florida pînă în Scoția, au atras o clientelă tot mai mare formată din lobbyști, oficiali străini, donatori sau diverși aliați ai fostului președinte, care încercau să intre în grațiile lui. „Indiferent că acceptă bani de la candidați politic, lobbyști sau guverne străine, afacerile președintelui par prea dornice de a promova mesajul că președintele este de vînzare”, a spus congresmanul democrat Elijah Cummings.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?