Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Adobe a dezvoltat un sistem care poate ghici pozele schimbate

20 iun. 2019,, 04:30   Externe
1736 0

Unul dintre marii furnizori de software pentru editare imagine, Adobe a dezvoltat o unealtă care poate deosebi pozele şi clipurile video modificate de cele autentice.

Software-ul dezvoltat în colaborare cu cercetători ai UC Berkeley foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a detecta dacă feţele din imagini au fost modificate artificial. Iniţiativa vine după ce anul trecut inginerii Adobe au creat software similar pentru detecţia pozelor modificate prin tăierea, clonarea anumitor porţiuni din imagine şi înlăturarea digitală a anumitor obiecte prezente în cadrul iniţial. Este vizată în special editarea imaginilor cu ajutorul uneltei Photoshop Liquify, foarte des folosită pentru a schimba aspectul feţei, ascunde sau exagera anumite trăsături corporale.

Algoritmul de detecţie implementat cu ajutorul unei reţele de procesare neurală funcţionează pe baza unei vaste arhive cu feţe umane, surprinse înainte şi după modificarea trăsăturilor faciale. Avînd la dispoziţie aceste repere, sofware-ul poate descoperi şi cele mai subtile modificări de fizionomie, marcînd pe imagine porţiunile suspecte. Rata de succes este impresionantă, depăşind 99% în condiţiile în care aceleaşi imagini analizate cu echipe de voluntari sînt descoperite în proporţie de numai 53%.

Sofware-ul poate oferi inclusiv sugestii pentru readucerea imaginilor modificate la formă apropiată de cea originală.

Cert este că adăugarea unui buton ‘magic universal undo’ pentru readucerea pozelor photoshop-ate la starea originală este încă departe, prioritatea fiind în primă fază descoperirea alterărilor din imagini prezentate ca fiind autentice.


Oficialii companiei se declară îngrijoraţi de implicaţiile etice ale modului în care produsele companiei ajung să fie folosite pentru falsificarea realităţii. Cu toate acestea, deocamdată nu sînt planuri pentru transpunerea software-ului aflat la stadiu experimental într-un produs comercial pentru detectarea modificărilor mai mult sau mai puţin subtile din imagini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?