Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert: din schemele de contrabandă au beneficiat politicieni de la Chișinău, Transnistria, dar și Ucraina

16 iul. 2019,, 05:45   Economie
2715 1

Moldova şi Ucraina trebuie să intensifice lupta cu contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei. Potrivit agenţiei INFOTAG, de această opinie este expertul moldovean Leonid Litra, care activează la Kiev în calitate de analist superior la Centrul „Europa Nouă”.

Comentînd rezultatele vizitei oficiale a prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, el a spus că „această vizită este importantă pentru Ucraina în contextul dezvoltării unor relații bune cu vecinii săi”.

Potrivit lui, una dintre problemele importante pe agenda Ucrainei și Moldovei este lupta împotriva contrabandei și ecologia rîului Nistrului.

„Ucraina intenționează să construiască șase centrale hidroelectrice pe Nistru, iar Chișinăul poate rămîne fără apă din acest motiv. Această problemă continuă să fie discutată, iar soluţie încă nu există. În ceea ce privește contrabanda, din schemele cu participarea Transnistriei au beneficiat atît politicieni de la Chișinău, cît și din Transnistria, dar și, într-o oarecare măsură, din Ucraina. Și acum, pentru a slăbi regimul transnistrean, contrabanda trebuie contracarată, iar acest lucru trebuie făcut de ambele părți, continuînd controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, în special pe segmentul transnistrean”, a subliniat Litra.

În opinia sa, principalele probleme de pe agenda bilaterală sînt economia și energia.

„În primul rînd, la momentul actual există un deficit mare în relațiile comerciale, Ucraina vinde mult mai mult Moldovei decît Moldova Ucrainei. Și, în al doilea rînd, este vorba, desigur, de componenta energetică. Anterior, Moldova obișnuia să cumpere energie electrică din Ucraina, iar acum – de la CERS Moldovenească din Transnistria. Și se pare că Moldova plătește pentru aceasta de două ori. Centrala consumă gaze rusești, pentru care ei nu plătesc. Rusia consideră acest lucru drept datorie a Moldovei. În plus, Chișinăul plătește pentru energia electrică generată de centrala electrică. Prin urmare, pentru Republica Moldova este foarte important să revină la modelul de cumpărare a energiei electrice din Ucraina pentru a nu mai finanța regimul din Transnistria”, a spus expertul.

De asemenea, el a amintit că Moldova ar putea întîmpina probleme cu livrările de gaze din Rusia după 1 ianuarie 2020, cînd se încheie contractul de tranzit între „Naftogaz” și „Gazprom”, dar și între Moldova și Rusia.

„Dacă Ucraina nu va avea contract de tranzit cu Rusia, atunci, bineînțeles, va fi o mare problemă atît pentru Moldova, cît și pentru Transnistria, pe care Rusia o sprijină. De aceea, cu cîteva săptămîni în urmă, Ucraina a făcut o declarație precum că este dispusă să efectueze livrări reversive Moldovei, dacă aceasta nu va avea contract cu Rusia. Ucraina poate salva Moldova, deoarece reversul din România este imposibil din punct de vedere tehnic atîta timp cît acolo nu sînt finalizate interconexiunile”, a subliniat Leonid Litra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?