Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Exemple de succes: migranții de muncă, reveniți acasă, dezvoltă afaceri prospere în Moldova

7 feb. 2018,, 10:10   Economie
6773 0

Familia migranților de muncă, Sergiu și Maria Chirinciuc, din satul Cărpineni s-au întors în Moldova, după 17 ani de muncă în Italia și au pus pe picioare o afacere.

Dat fiind faptul că Serghei Chirinciuc a lucrat timp de 9 ani la Roma, în Laboratorul de Producție a pastelor făinoase, în calitate de tehnolog, soții au decis să deschidă în satul lor natal o întreprindere de tip familial pentru producția pastelor făinoase, conform tehnologiilor italiene.

Compatrioții noștri au investit banii cîștigați în străinătate în crearea unei mini-fabrici pentru producerea produselor de paste făinoase de înaltă calitate cu marca Carpini. Întreprinderea a fost dotată cu echipament italian. Tehnologiile moderne și rețetele originale au fost aduse de pe Peninsula Apenină.

Familia și-a folosit mijloacele financiare acumulate, experiența și cunoștințele pentru a-și lansa afacerea în Moldova, începînd producția de paste făinoase de înaltă calitate: Pasta Fresca, Ghocchi, Capellini, Cannellone, Fettuccine, Lasagne, Linguine, Tortellini, Ravioli și altele.

Cu ajutorul Programului de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1”, familia Chirinciuc a cumpărat o mașină-frigorifică. Una dintre problemele cu care s-au confruntat la lansarea afacerii a fost absența în Republica Moldova a reglementărilor tehnice relevante pentru produsele, planificate să fie fabricate în țară, astfel că certificarea acesteia a fost tărăgănată ani de zile. În general, procesul de dare în exploatare a întreprinderii, de la reconstrucția sediului pentru fabrică pînă la obținerea documentației necesare a durat din anul 2013 pînă în 2017.


Potrivit celor menționate de SergiuChirinciuc, întreprinderea de familie lansată funcționează la o rentabilitate minimă, pînă în prezent fiind folosite doar 40% din capacitatea de producție a acesteia. E planificat ca investițiile să fie recuperate în termen mediu, iar acum sarcina este de a se stabili și de a-și consolida pozițiile pe piață, iarîn acest ei organizează numeroase degustări de produse, inclusiv la diverse expoziții.

Pe viitor este planificată creșterea volumelor de producție și organizarea exportului de produse în România și alte țări. Cuplul Chirinciuc intenționează să lase moștenire afacerea de familie celor doi copii ai lor, pentru ca ei să nu locuiască în Italia, unde s-au născut și au primit, ca și toți membrii familiei, cetățenia italiană, ci în Patrie și să plece din Moldova numai pentru a călători sau în vizite.

Sergiu și Maria Chirinciuc speră că exemplul lor de dezvoltare a afacerii va fi urmat de alți lucrători imigranți, care muncesc în străinătate, darcare intenționează să se întoarcă acasă, căci în străinătate nu este totul așa de roz cum pare la prima vedere, salariile relativ mari pentru Moldova acolo sîntde fapt mici, ținînd cont că trebuie achitate:apartamentul, Grădinița, școala, asigurările, benzina, cumpărate haine, alimente etc. În plus, în străinătate vă pot reaminti de multe ori că sînteți un străin, în ciuda faptului că le cunoașteți limba, vă isprăviți bine la locul de muncă, plătiți impozite.

Familia Chirinciuc consideră că autoritățile Moldovei ar trebui să faciliteze mai activ reîntoarcerea imigranților de muncă acasă, să-i ajute peacei care vor să își înceapă propria afacere după ce sosesc, să le ofere mai multe consultări, sfaturi, informații privind accesul la programele de finanțare etc. Ei remarcă faptul că în Moldova de lucru este, dar că nu are cine să muncească și mai sînt siguri că dacă există dorință, totul poate să le reușească, pentru că acasă și pereții te ajută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?