X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Greșelile pe care le facem cel mai des în timpul sportului

29 dec. 2019,, 02:30   Externe
5276 0

Corpul uman este construit pentru a se mișca zilnic, pentru mers și stat în picioare, fiindcă strămoșii noștri nu aveau obiceiul de a sta jos, pe scaun sau în mașină, 90% din timp, așa cum se întîmplă în zilele noastre.

Astăzi privim sportul ca pe o modalitate de a pierde în greutate și a ne tonifia musculatura, dar și ca pe un obicei sănătos, însușit în încercarea de a preveni anumite afecțiuni, precum bolile cardiovasculare, obezitatea, chiar și cancerul. Cert este că sportul ne face să fim fericiți, prin eliberarea de endorfine, așa că mișcarea ar trebui privită ca o plăcere, nu o obligație. Greșim cînd credem că sportul se face doar „la sală“, unde timpul nu ne permite să ajungem. Cîteva zeci de minute de sport pe zi pot însemna mersul alert pe jos pînă la serviciu sau cîteva exerciții făcute acasă, în bucătărie, în timp ce așteptăm ca tarta delicioasă să iasă din cuptor.

Există o serie de greșeli, destul de comune, care provoacă accidentări, durere, febră musculară și care ne fac să renunțăm timpuriu.

Nu îți încălzești corect articulațiile

În lipsa unei încălziri corecte, puteți suferi de dureri articulare și chiar accidentări – dureri de spate, de genunchi, întinderi musculare. Mulți sportivi de performanță și împătimiți ai sportului iau chiar și suplimente alimentare care susțin sănătatea articulațiilor pentru a preveni eventualele probleme. Cele mai eficiente substanțe sînt glucozamina, sulfatul de condroitină, acidul hialuronic, colagenul, iar cercetătorii continuă să descopere surse naturale, precum NEM, un extract patentat din membrana cojii de ou, care conține astfel de substanțe în mod natural.


Exagerezi și îți forțezi organismul

Printre cele mai comune probleme cauzate de suprasolicitare se numără întinderile musculare, tendinita, bursita, durerile abdominale, iar la femei chiar dureri uterine și amenoree. Efortul fizic intens poate deregla funcțiile normale ale hipotalamusului, ducînd la lipsa menstruației și poate afecta rinichii, efect care se observă prin creșterea creatininei serice.

Nu susții refacerea mușchilor și articulațiilor după efort

În mod normal, se recomandă un aport de cel puțin 25 de grame de proteine după un antrenament, cantitate necesară organismului pentru a reface țesuturile la nivel muscular. Acizii grași Omega-3 ajută la reducerea inflamației din organism și la prevenirea febrei musculare. Nu în ultimul rînd, vitaminele și mineralele echilibrează organismul după efort, ne oferă energie și substituie sărurile minerale pierdute prin transpirație.

Nu te hidratezi și nu respiri corect

Hidratarea trebuie să fie făcută echilibrat, pe toată durata efortului. Nu așteptați pînă cînd vă confruntați cu senzația de gură uscată, ci luați periodic pauze de 1-2 minute în care să beți cîteva guri de apă. Un aport brusc și crescut de lichide va favoriza senzația de reflux gastric și va împiedica anumite mișcări precum aplecările.

Cît despre respirație, studiile arată că o respirație corectă ne ajută să rezistăm mai bine la efort. Inspirul și expirul trebuie să fie adînci, resimțite la nivelul diafragmei, și nu trebuie să existe perioade în care ne ținem respirația. Se recomandă să descongestionăm nasul înainte de un antrenament și să adaptăm viteza sau dificultatea antrenamentului dacă simțim că rămînem fără aer.

Nu ai echipamentul potrivit

Echipamentul sportiv nu trebuie să fie scump, ci de calitate.

Nu alegi tipul de sport sau mișcările potrivite ție

Dacă ai o afecțiune cardiovasculară, o disfuncție motorie, ai suferit recent un traumatism, suferi de osteoporoză, hernie de disc, artroză, artrită, ar trebui să ceri ajutorul unui kinetoterapeut sau al unui antrenor înainte a începe să faci un anumit tip de sport. Iar lista nu se oprește aici. De exemplu, pacienții care suferă de hemoroizi trebuie să evite exercițiile care pun presiune pe zona lombară și anală, precum genuflexiunile. Cel mai probabil vei primi indicații referitoare la exercițiile pe care trebuie să le eviți sau să le adaptezi și te vei concentra pe mișcări utile în managementul afecțiunii tale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?