X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce nu e bine să îți faci planuri pe termen lung

18 feb. 2019,, 05:00   Externe
2623 0

E imposibil să nu ți se fi întîmplat și ție asta măcar o dată – să fii extrem de ocupat și să îți faci planuri pentru următoarea săptămînă, fiind convins că atunci vei avea suficient timp să le duci la îndeplinire.

Această deziluzie în care fiecare om mai cade din cînd în cînd, are și o denumire, după cum a subliniat profesoara Ashley Whillans de la Harvard Business School într-un articol – „nepăsarea timpului viitor”. Termenul a fost inventat de cercetătorii Gal Zauberman și John G. Lynch într-un studiu din 2005 publicat în Journal of Experimental Psychology: General.

Această nepăsare a timpului viitor reprezintă credința că vei avea mai mult timp în viitor decît ai în prezent. Tocmai din acest motiv, avem mereu tendința de a amîna angajamentele vreme de săptămîni sau luni bune, crezînd că atunci vom avea programul eliberat. Spre exemplu, preferi să stai peste program la muncă și să ratezi petrecerea unui prieten, spunîndu-ți că vei petrece timp cu acel prieten peste o săptămînă. Doar că peste o săptămînă iar simți presiunea de a rămîne peste program și iar ratezi ocazia de a petrece timp cu acel prieten.

Zauberman și Lynch au realizat, la vremea lor, o serie de experimente prin care au demonstrat că oamenii cred că vor avea mai mult timp în viitorul relativ apropiat și aceleași sume de bani. Doar că această gîndire vine cu o doză considerabilă de stres, după cum a zis Whillans. „Hotărîm să facem cîteva sacrificii acum cu promisiunea de a ne bucura de mai mult timp mai tîrziu”, a spus aceasta. „Desigur, cînd ”ne trezim” în viitor, nu avem mai mult timp. Doar repetăm aceeași greșeală”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?