X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum să-ți dai seama de legitimitatea sfaturilor medicale de pe Internet

2 noi. 2019,, 15:45   Externe
3429 1

Internetul e plin de sfaturi legate de sănătate pe care ar trebui să le iei urmezi dacă vrei să duci o viață sănătoasă, însă nu toate ar trebui urmate.

Există cîteva lucruri de care ar fi bine să ții cont atunci cînd citești articole legate de sănătate pe internet. Astfel, vei știi cum să verifici dacă sfaturile menționate ar trebui sau nu aplicate în viața ta de zi cu zi sau dacă ți-ar face mai mult rău decît bine.

Fie că sînt legate de consumul de cafea, felul în care dormi sau alimentele pe care le cumperi de la magazin, există multe studii legate de sănătate pe care le poți găsi pe internet.

Întrebări pe care să ți le pui dacă citești sfaturi legate de sănătate de pe internet

Studiul a fost realizat pe oameni? Multe dintre articolele de pe internet descriu descoperiri științifice revoluționare, însă majoritatea studiilor sînt făcute pe animele. În acest caz, trebuie să ții cont de faptul că acesta reprezintă abia o etapă inițială din proces. Astfel, oricît de evidente ar părea rezultatele, nicio afirmație cu privire la sănătatea umană nu trebuie făcută pe baza acestor tipuri de studii.


Este posibil ca descoperirile să reprezinte o relație cauzală?

Pentru ca un studiu să fie relevant, descoperirile trebuie să reflecte o relație cauzală. De exemplu, dacă un studiu a arătat că băutul de cafea este asociat cu boli de inimă, vrem să știm dacă boala se datorează consumului de cafeaua sau dacă aceste lucruri s-au produs în același timp din întîmplare. Astfel, ar trebui să iei în considerare sfaturi de sănătate de pe internet doar dacă sînt susținute de studii de acest tip.

Care este dimensiunea efectului?

Pe de altă parte, nu e suficient să știm dacă expunerea la un anumit factor cauzează un efect. Este important să înțelegem și cît de puternică este relația cauză-efect. Cu alte cuvinte: Cît de mult va crește riscul de îmbolnăvire dacă ești expus la factorul respectiv. Dacă rezultatele studiului arată o creștere a riscului cu 50%, atunci situația e destul de îngrjiorătoare. Totuși, dacă riscul inițial este mic, situația se schimbă: dacă acesta era inițial 0,1% și are loc o creștere de 50%, atunci riscul îmbolnăvirii ajunge la 0,15%, ceea ce nu e chiar atît de dramatic.

Rezultatul este coroborat de alte studii? Un studiu de sine-stătător, indiferent de rezultatele sale, nu ar trebui considerată dovada supremă a unei relații de cauzalitate între expunerea la un factor și boală. Nu putem fi siguri pînă cînd rezultatele sînt replicate pe mai multe categorii de oameni, folosind mai multe metode.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?