X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cercetătorii au calculat relația între vîrsta unui cîine și cea a unui om

21 feb. 2021,, 04:30   Externe
5896 0

Un an de cîine nu este egal cu șapte ani la om, au stabilit cercetătorii americani, într-un studiu. Un cățel de un an ar avea, în realitate, 30 de ani „umani” dar progresia nu continuă în același ritm, potrivit The Guardian.

Cercetările unei echipe de la Facultatea de Medicină din San Diego din cadrul Universităţii California au fost publicate joi în jurnalul Cell Systems relatează cotidianul The Guardian, citat de Agerpres.

Pe scurt, concluziile studiului sugerează că un cîine de un an ar avea o „vîrstă umană” de aproximativ 30 de ani, în timp ce la patru ani ar avea aproximativ 54 de ani în „ani umani”, iar la 14 ani, o vîrstă echivalentă cu cea a unui om de circa 70 de ani.

Studiul a folosit date genetice prelevate de la aproximativ o sută de exemplare de Labrador Retriever, de la pui la cîini în vîrstă. Acesta poate fi aprofundat, pe viitor și la alte rase de cîine.

Testele de laborator au comparat modul în care anumite molecule, numite grupuri metil, s-au acumulat de-a lungul timpului pe anumite regiuni ale genomului uman cu cel în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare din genomul cîinelui.


Astfel, în primul an de viaţă, cîinii prezintă acumulări mult mai rapide de grupări metil în genom prin comparaţie cu oamenii, ceea ce sugerează că ei îmbătrînesc într-un ritm mult mai rapid. Însă rata de îmbătrînire la cîini, comparativ cu cea a oamenilor, încetineşte în timp.

„Acest lucru are sens, dacă stai să te gîndeşti – în definitiv, un cîine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vîrstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego.

Rezultatul studiului a dus la formula prin care se poate calcula vîrsta reala a cîinelui: vîrsta umană = 16 ln (vîrsta cîinelui) + 31. În matematică, ln se referă la logaritmul natural al unui număr.

Potrivit echipei de cercetători, în cazul cîinilor tineri şi bătrîni, relaţia pare să reflecte vîrstele la care oamenii şi cîinii ating anumite puncte de referinţă. „De exemplu, epigenomul a tradus şapte săptămîni la cîini în nouă luni la oameni, ceea ce corespunde stadiului de sugar, cînd apar dinţii definitivi atît la căţeluşi cît şi la bebeluşi”, a notat echipa într-o prezentare a studiului. „În cazul seniorilor, speranţa de viaţă la Labrador Retriever, de 12 ani, s-a tradus corect în speranţa de viaţă la om la nivel mondial, de 70 de ani”, potrivit cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă au remarcat însă că asocierea este mai puţin exactă cînd vine vorba despre punctele de referinţă din perioada adolescenţei şi din a doua parte a vieţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?