Astfel, în acest post Biserica face dezlegări la pește în zilele de sîmbătă, duminică și în cele de sărbătoare, dacă acestea nu cad miercuri sau vineri.
Pe timpuri, chiar vasele în care a fost mîncare de frupt erau ocolite în timpul postului. Gospodinele de la ţară aveau un alt rînd de vase special pentru prepararea mîncărurilor de post, tradiție care practic astăzi nu se respectă cu strictețe, decît la mănăstiri.
În timpul posturilor se aplică restricţii în privința consumului de produse alimentare animaliere, lipsa grăsimilor animale, trecerea la anumite uleiuri şi produse vegetale în pregătirea mîncărurilor. Pe timpuri, la prepararea mîncărurilor se utiliza „uleiul de bostan”, „uleiul de cînepă”, „uleiul de nucă”, iar mai tîrziu uleiul de floarea-soarelui. Astăzi se foloseşte uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb şi cel de măsline.
Continuarea articolului citiți-o pe moldovenii.md.
Adăuga comentariu