X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ce este boala fricii de locurile publice

10 mai. 2022,, 02:00   Externe
2156 0

Agorafobia este teama irațională de locurile publice. Frica apare la gîndul de a fi departe de un loc securizant sau de o persoană care ne oferă securitate.

De obicei, locul sigur este domiciliul pacientului (acasă), iar persoana în prezența căreia bolnavul se simte în siguranță este un părinte, un prieten sau partenerul de cuplu.

Un psiholog a explicat pentru un site de specialitate cum poate fi gestionată această frică de spațiile largi.

„Persoana care suferă de agorafobie se teme că atunci cînd se află singură într-un loc public va avea un atac de panică sau i se va face rău subit și nimeni nu va fi alături de ea pentru a interveni salvator. Prin urmare, ea va încerca să rămînă cît mai mult acasă, neavînd curajul să iasă decît ocazional, însoțită de o persoană de încredere/ siguranță”, ne spune specialistul. Persoana cu agorafobie are o imaginație debordantă. Adesea nu își poate controla gîndurile și își imaginează lucruri ireale. În realitate, catastrofele anticipate nu se produc aproape niciodată. De exemplu, unei persoane îi poate fi teamă să plece de acasă din cauza fricii de a avea amețeli, de a leșina și de a fi lăsată neajutorată. „În prezent, agorafobia nu se mai definește ca fiind exclusiv frica de spații deschise, ci este considerată a fi o suită de fobii legate între ele, care au drept rezultat apariţia unei senzaţii exagerate de teamă atunci cînd persoana se confruntă cu situaţii sau locuri nefamiliare, aceasta ducînd la pierderea controlului asupra propriei persoane”, susține dr. psiholog Rozeta Drăghici.

Agorafobia este o tulburare anxioasă care se asociază în mod frecvent cu atacul de panică (o altă tulburare anxioasă) sau este rezultatul acestuia.


Cum se manifestă o criză de agorafobie

Simptomele fizice pot fi oricare: ◆ tremor ◆ palpitații ◆ transpirații ◆ dureri toracice ◆ dificultăți de respirație ◆ senzație de sufocare ◆ greață ◆ amețeli, dezechilibru ◆ senzație de amorțeală ◆ frisoane.

Pe plan emoțional, pot să apară: ◆ frica de a pierde controlul ◆ frica de a înnebuni ◆ frica de a face o criză cardiacă ◆ frica de a leșina ◆ frica de a muri ◆ sentimentul de stranietate (nu recunoaște locul în care se află) ◆ sentimentul de detașare de sine însuși

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?