X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un nou suflu pentru galeriile şi tunelurile subterane descoperite în Capitală

22 oct. 2018,, 18:19   Capitala
2434 0

Un nou suflu pentru galeriile şi tunelurile subterane descoperite în Capitală. O echipă de arheologi s-a apucat să studieze straturile istorice care stau ascunse în catacombele Chişinăului.

În urma cercetărilor, experţii vor propune transformarea galeriilor subterane în muzee, care să atragă mii de turişti. Totodată, va fi dezvoltat un brand al Chişinăului subteran, după modelul unor oraşe europene.

"În anii 80 ai secolului XIX-lea a fost construit primul sistem de apeduct din oraş. Vedem ce a mai rămas din aceste ţevi nefuncţionale, care au fost date în exploatare în 1892. Consider că acest sistem poate fi ramificat şi transformat în muzeu al apei", a afirmat directorul Agenţiei de restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.

S-ar putea transforma în muzeu şi catacombele în care, acum 150 de ani, ar fi fost executaţi oamenii incomozi autorităţilor ţariste.

"Dacă se adeveresc aceste mărturii, evident că avem de lucru şi pentru aceste pagini triste ale istoriei. Respectiv aceste spaţii pot fi transformate în muzeuri în această tematică", a menţionat directorul Agenţiei de restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.


Pînă la realizarea acestor idei, experţii urmează să stabilească cu certitudine destinaţia exactă pe care au avut-o cîndva aceste tuneluri, ca mai apoi să fie transformate în veritabile atracţii turistice.

"De exemplu la Bruxelles în partea stîngă a oraşului noi putem vedea nivelul de călcare a oraşului din anul 1238, care au fost conservate şi respectiv oricine poate să vadă această istorie", a spus directorul Agenţiei de restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Potrivit experților, în Chișinău există o întreagă rețea de galerii subterane, suprafaţa totală a cărora va deveni cunoscută abia peste un an, cînd se vor încheia cercetările.

"Avem multe lucruri frumoase cum ar fi Cricova şi Mileştii Mici sub pămînt, probabil că acestea ar fi ceva istoric, iar pentru ca un popor să reziste trebuie să-şi cunoască rădăcinele".

"Un muzeu, nu mai trebuiesc restaurante. Ar trebui un muzeu ca să le arătăm copiilor ce a fost înainte oraşul nostru".

"Dacă există un pericol evident că trebuiesc restaurate, vor fi şi ca un muzeu".

În următorii ani, proiectul de cercetare a tunerilor din Capitală se va extinde şi în alte localităţi din ţară în care sînt atestate construcţii subterane ce prezintă valoare istorică. Proiectul pilot este finanţat de Ambasada SUA. Bugetul acestuia se cifrează la 50 de mii de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?