X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum am putea scăpa de intersecțiile capcană din capitală (VIDEO)

15 iul. 2020,, 09:50   Capitala
2999 1

Problema intersecțiilor din capitală nu constă în faptul că avem infrastructuri proaste, dar ține de faptul că aceste infrastructuri nu au fost adaptate la cerințele și intensitatea traficului rutier. Opinia aparține lui Ilie Bricicaru, doctor în ştiinţe tehnice, expert internaţional în siguranţă rutieră.

Modul de mobilitate într-o intersecție sau alta s-au schimbat enorm în ultimele decenii, iar autoritățile municipale nu au intervenit nicicum pentru a ajusta aceste lucruri, spune specialistul. Potrivit lui, au fost cîteva intervenții în unele intersecții, dar foarte nereușite, anume din motivul că nu au fost studiate și analizate cerințele de mobilitate pentru toți utilizatorii.

Specialistul a mai explicat cum în viziunea lui pot fi create condiții pentru gestionarea eficientă a traficului rutier în oraș și evitarea vechilor greșeli.

„Este foarte complicat, dar și incorect din punctul meu de vedere să încerci să modifici structura tramei stradale într-un oraș prin proiectarea si construcția de străzi mai mari, deci prin acțiuni de a majora capacitatea acestora. Aceasta va provoca aceleași probleme, poate și mai mari, din cauza fluxului mult mai mare care va veni spre aceste străzi.

Orice administrație a unui oraș trebuie să înțeleagă că este imposibil să te îngrijești doar de unii – șoferii, lăsîndu-i pe ceilalți ”în voia Domnului”. Orașele moderne sînt adaptate la condiții ”prietenoase” pentru toți utilizatorii de drumuri și străzi, iar mixtul de trafic trebuie să fie acceptat cu condiții de siguranță și confort pentru toți”, spune expertul.


După cum explică Ilie Bricicaru, acest concept se numește ierarhizarea rețelei rutiere.

„Balanța între mobilitate și acces este foarte importantă pentru a avea o infrastructură rutieră sigură și confortabilă pentru toți utilizatorii. Cu cît mobilitatea este mai mare, exact inversă trebuie să fie axa de acces al utilizatorilor vulnerabili, respectiv, invers – unde este nevoie de siguranță pentru utilizatori vulnerabili – se reduce mobilitatea vehiculelor.

În acest sens, infrastructura se separă în 3 tipuri de mobilitate, ca bază: a) tranzit, b) distribuție și c) acces. Mai sus am vorbit de acces și mobilitate ca aspect maxim, iar în ceea ce vă redau acum, mai iese în evidență și mobilitatea de distribuție, care are menirea să asigure balanța între tranzit și acces.

O asemenea structură are la bază gestionarea în trepte a viteze, astfel că în zonele de acces (rezidențiale) viteza de circulație nu va depăși 30 km/h, pe cînd în cele de tranzit să putem lejer circula cu 70 km/h”, a relatat Bricicaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?