Chişinăuienii, uimiţi de inerţia autorităţilor după intemperii (VIDEO)

Chişinăuienii, uimiţi de inerţia autorităţilor după intemperii (VIDEO)

Mai mulţi locuitori ai Chişinăului se arată indignaţi de incompetenţa şi neglijenţa primarului general, Dorin Chirtoacă.


În opinia localnicilor, lipsa de profesionalism a edilului s-a manifestat încă o dată după intemperiile abătute recent asupra capitalei. Respondenţii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu procesul de evacuare a arborilor căzuţi, în dialogul cu echipa de filmare a portalului NOI.md.

Pe orăşeni îi supără faptul că autorităţile locale nu acordă atenţia cuvenită înlăturării tuturor consecinţelor de pe străzile Chişinăului. „Serviciile municipale nu fac faţă lucrărilor de înlăturare a consecinţelor intemperiilor. Eu văd puţini lucrători pe străzi, ei sînt prost echipaţi. În general, Primăria şi personal Chirtoacă acordă prea puţină atenţie acestei probleme. E clar că oamenii trebuie să facă ordine în curţile lor. Dar carosabilul, teritoriile de lîngă şcoli, spitale, instituţii de stat ţin de competenţa serviciilor. De ce am avea nevoie de acestea, pentru ce se cheltuiesc banii de la impozitele noastre, dacă ele nu fac faţă şi nu pot să execute toate la timp?”, s-a întrebat un bărbat de vîrstă mijlocie.


Una dintre respondente a propus un procedeu original de curăţire a străzilor şi curţilor de arborii căzuţi. „Este nevoie de mai mulţi oameni. Cei care au ieşit sînt insuficienţi. Noi avem mulţi şomeri, persoane nevoiaşe şi, sincer vorbind, beţivi, pe care poliţia trebuie să-i escorteze la locurile de curăţare şi să-i impună să muncească pentru binele societăţii. E clar că nimeni nu va fi de acord să muncească fără plată. Din buget trebuie alocate mijloace pentru a plăti cetăţenii. Ei vor curăţa cu plăcere toate blocajele. După cum însă vedeţi, funcţionarii noştri nu au nevoie de aceasta. Ei s-au instalat în fotolii confortabile, ne golesc buzunarele de bani şi se simt scutiți de pedeapsă”, a menţionat femeia.

Mulţi locuitori ai capitalei sînt siguri că de curăţarea insuficientă a străzilor şi curţilor după calamitatea naturală este vinovat în primul rind primarul general. „Chirtoacă mai stă acolo (femeia arată în direcţia Primăriei – n.red.)? Dacă da, el trebuie momentan alungat. Este un coşmar. E clar că nu reuşesc să cureţe totul. Oricum însă organizarea lucrărilor de salubrizare este la un nivel foarte scăzut. Oare chiar noi vom înlătura un an sau un an şi jumătate, după cum spune «bravul» nostru primar, consecinţele intemperiilor? Aşa nu se poate. Aceasta se întîmplă la noi nu pentru prima data. Cum numai vine vreo furtună, oraşul este inundat de murdărie. Este pur şi simplu oribil în ce a fost transformat oraşul nostru «cu umeri albi de piatră»”, s-a indignat o locuitoare a Chişinăului.Şi-au împărtăşit opinia şi orăşeni mai optimişti. „Cred că serviciile fac faţă. Cu fiece zi oraşul devine tot mai curat. Iar acolo unde nu reuşesc să facă curat serviciile municipale, trebuie să muncească locatarii. În curtea noastră eu şi mulţi dintre vecinii mei am ieşit şi am făcut ordine. După părerea mea, aceasta este datoria fiecărui locuitor al Chişinăului. Dacă noi nu vom face ordine în apropierea caselor noastre, atunci nimeni nu o va face. Cu atît mai mult Primăria, după cum ne-am convins în ultimele zile”, a afirmat un respondent.

Precizăm că după ninsorile căzute pe 21 aprilie, Asociaţia „Spaţii Verzi” şi un şir de instituţii de resort le-au recomandat orăşenilor să se abţină de la implicarea în procesul de evacuare a arborilor din curţi, ceea ce se poate solda cu traumatisme şi risc pentru viaţă. Automobiliştilor amatori, de asemenea, li s-a recomandat să renunţe la mijloacele private de transport şi să le utilizeze temporar pe cele publice, pentru a evita crearea ambuteiajelor şi a facilita intervenţia serviciilor pentru lichidarea consecinţelor calamităţii naturale.

Problema evacuării arborilor a devenit stringentă pentru autorităţile municipale. Sute de pomi au fost doborîţi în curţile blocurilor locative, pe carosabil şi în preajma instituţiilor de importanţă socială. Potrivit datelor oficiale, din cauza stihiei, şi-au pierdut viaţa patru persoane.
 


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Întrebări - Răspunsuri

Întrebări arzătoare și răspunsuri la ele găsiți la noua noastră rubrică „Întrebări-Răspunsuri”


captcha

Sondaj Toate

load