X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Așteptările locuitorilor din sectorul Centru al Chișinăului

17 sep. 2020,, 18:22   Capitala
7683 0

Chișinăuienii și-au exprimat în adresa autorităților locale o serie de propuneri și dorințe, orientate spre soluționarea problemelor strîngente ale orășenilor și schimbarea situației în bine chiar în inima capitalei Moldovei – sectorul Centru, relatează Noi.md.

1. În primul rînd, ei sînt îngrijorați de soarta fostului Stadion Republican. Fostele autorități au decis să vîndă teritoriul acestuia părții americane pentru construirea unui nou complex al Ambasadei SUA în Moldova la Chișinău.

Chișinăuienii cred că pentru noua clădire a misiunii diplomatice americane este necesar să se caute un alt loc în capitală, iar pe locul fostului Stadion Republican ei propun construirea unui complex sportiv multifuncțional cu o arenă de gheață, unde tinerii chișinăuieni ar putea practica sporturi de iarnă și alte sporturi.

2. În general, cetățenii consideră că este foarte important să se păstreze aspectul vechiului oraș și să se valorifice potențialul acestuia. În opinia lor, capitala ar avea un aspect complet unic, cel mai interesant este că acest lucru destul de real. Astfel, în cartierele istorice (după mutarea majorității locuitorilor) se propune crearea unor zone pietonale delimitate de străzile Pușkin, Bucuresti, Pîrcălab și Șciusev.


Cetățenii ar putea, lăsîndu-și mașinile, să meargă pe jos în această zonă cu case cu două și trei etaje, cafenele, muzee, locuitori ai etajului doi. Chișinăuienii menționează că orașul are un potențial ascuns și caracteristici unice care îl fac atractiv pentru vizitatori.

3. Așa cum a scris portalul Noi.md anterior, în opinia locuitorilor capitalei autoritățile ar trebui să acorde o atenție deosebită iluminatului clădirilor dominante, precum și restaurării fațadelor și iluminării clădirilor înalte de la Chișinău. În acest sens, cetățenii constată necesitatea iluminatului arhitectural al unor astfel de clădiri și structuri din centrul capitalei Moldovei, precum hotelul Chișinău, hotelul Cosmos.

4. Chișinăuienii consideră, de asemenea, importantă îmbunătățirea iluminatului monumentelor de arhitectură, istorie, cultură și artă monumentală.

5. Orășenii cer restaurarea havuzurilor de lîngă fostul hotel Național și a altor fîntîni din centrul orașului.

6. De asemenea, ei se pronunță pentru reconstrucția sinagogii și a azilului din centrul Chișinăului, lăsate în paragină începînd cu anii 90. Este vorba despre o clădire de pe str. Țirilson Rabbi nr. 8 (fosta str. Sovietică) - colț cu V. Alecsandri (fosta str. Kotovskaia).

7. O altă dorință a locuitorilor capitalei este de a întoarce pe clădirile de pe bulevardul Ștefan cel Mare ornamentele doborîte pe vremea lui Chirtoacă.

8. Orășenii așteaptă și renovarea străzii 31 august (fosta Kievskaia).

9. Chișinăuienii solicită autorităților locale să îmbunătățească iluminatul în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și să restabilească havuzul de acolo care a fost inactiv de mai mulți ani.

10. Locuitorii capitalei cer, de asemenea, eliminarea gardului instalat în spatele Catedralei centrale a orașului și curățarea teritoriului de acolo.

11. Locuitorii orașului Chișinău sînt îngrijorați de ceea ce va apărea în locul faimosului hotel Inturist, care ulterior a fost redenumit hotelul Național. Ei înțeleg că fostul Inturist nu poate fi întors, dar nu doresc să vadă o altă clădire rezidențială în locul său.

În opinia lor, în locul hotelului Național din centrul Chișinăului ar putea fi construit cel puțin un centru modern pentru copii, o zonă de parc sau un hotel modern, ținînd cont de amplasarea avantajoasă a obiectului chiar în centrul orașului, lîngă care trec aproape toți turiștii străini în drum spre Aeroport sau Gara Feroviară.

Pe lîngă aceasta, în locul hotelului Național ar putea fi construit un turn înalt cu o punte de observație, urmînd exemplul turnului de observație Atakule, situat în centrul capitalei Turciei - Ankara.

12. Locuitorii capitalei consideră, de asemenea, drept un moment important modernizarea Pieței Centrale care, în opinia lor, poate deveni și o destinație turistică atractivă.

13. Orășenii așteaptă restaurarea fațadei clădirii Primăriei care va decora și mai mult centrul orașului spre bucuria locuitorilor și al oaspeților capitalei.

14. În plus, locuitorii Chișinăului își doresc fluidizarea traficului în inima capitalei moldovenești și scoaterea tuturor instituțiilor administrative – începînd cu Guvernul și terminînd cu subdiviziunile ministerelor și cele ale Primăriei - în afara centrului orașului.

15. De asemenea, orășenii consideră că este necesară mutarea închisorii în afara orașului.

16. Pe lîngă aceasta, chișinăuienii solicită autorităților locale restabilirea cît mai grabnică a fațadei unei clădiri în centrul capitalei, vizavi de monumentul lui Ștefan cel Mare. Clădirea istorică este avariată și reprezintă un pericol pentru trecători: în orice moment poate cădea pe capetele oamenilor.

Este vorba despre restaurarea unei clădiri de colț amplasate la intersecția str. Banulescu-Bodoni- bulevardul Ștefan cel Mare, unde pe vremuri se afla Hotelul Suisse. Acest hotel l-a găzduit cîndva pe Regele sîrb Milan I, marele cîntăreț Fiodor Șaliapin, ministrul Educației din Imperiul Rus Leon Kasso, celebrul scriitor și personalitate publică franceză Henri Barbusse și alte persoane care au lăsat o amprentă semnificativă asupra istoriei.

17. Chișinăuienii cred, de asemenea, că este necesar să se soluționeze problema construcției multianuale lîngă Teatrul Național de Operă și Balet din centrul orașului. Această construcție afectează aspectul străzii centrale a orașului timp de mulți ani.

Trebuie remarcat faptul că autoritățile iau măsuri pentru a soluționa aceste și alte probleme din sectorul Centru, iar cititorii Noi.md cunosc proiectele și exemplele de succes. De fapt, deja s-au făcut multe.

Astfel, a fost restaurat și amenajat scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „ Maria Bieșu” care a căpătat cuori noi după instalarea mobilierului urban. Va fi efectuată modernizarea Pieței Centrale, din care au fost deja demontate și evacuate zeci de gherete plasate ilegal. Acest lucru va schimba în bine aspectul centrului orașului.

Este soluționată problema privind plasarea unui număr optim de gherete în parcuri și pe străzile și bulevardele principale ale orașului. În special, numărul de gherete în parcuri va fi redus la jumătate. Autoritățile încearcă să evite plasarea haotică și dezorganizată a gheretelor în locurile publice.

Parcul de lîngă Teatrul „Mihai Eminescu” din centrul capitalei este în proces de amenajare. Pentru pictorii care își vîndeau lucrările în această piață și care au fost mutați în scuarul Catedralei va fi amenajată o alee cu elemente de mobilier urban care va servi drept bază pentru expoziția lor.

Centrul istoric și alte cartiere ale orașului sînt curățate de panourile publicitare mari, stațiile de transport public sînt amenajate, drumurile sînt reparate, trotuarele sînt modernizate, inclusiv pe străzile Pușkin și Bănulescu - Bodoni și altele. A fost adoptat planul de reconstrucție a Pieței Centrale. Ca urmare a lucrărilor de restaurare și a altor lucrări centrul orașului a căpătat un aspect mai estetic și frumos.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?