X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Pe ce vor cheltui banii autoritățile capitalei în noul an

19 ian. 2018,, 09:01   Capitala
12398 0

Lidia Ceban

Pentru prima dată după mai mulţi ani, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a adoptat la timp, în lectură finală, bugetul capitalei pentru anul 2018.

O altă diferență principială dintre actualul document și bugetele din anii trecuți este faptul că acesta este întocmit suficient de detaliat (este publicat pe site-ul Primăriei). Locuitorii capitalei pot vedea aici denumirea lucrărilor pe care autoritățile intenționează să le efectueze în gospodăria urbană, sumele planificate pentru acestea și adresele.

Parametrii de bază

Veniturile prognozate ale capitalei în acest an constituie cca 3,76 miliarde de lei – cu 12% mai mari decît cele din anul trecut, iar cheltuielile – cca 4,05 miliarde – cu 7,3% mai mari. Deficitul bugetului constituie cca 291 de milioane de lei. Șeful interimar al Direcției generale finanțe, Zinaida Jalobă, a menționat că 50,7% dintre venituri vor fi formate ca urmare a transferurilor din bugetul de stat, 34% - deduceri din impozite și taxe de stat, 12,8% - venituri proprii, 1,8% - din prestarea serviciilor cu plată etc.

Cea mai mare parte a cheltuielilor în acest an, ca întotdeauna, va fi canalizată spre satisfacerea necesităților sociale – mai bine de 2,56 mld. lei sau 63,3%. Pentru ocrotirea sănătății au fost prevăzuți 77,9 mil. lei, pentru cultură, artă și sport – cca 165 mil. lei, pentru educație – mai bine de 2 mld. lei și nemijlocit pentru asigurarea socială – cca 327,9 mil. lei.


Cheltuielile pentru întreținerea gospodăriei comunale, transport și gestionarea drumurilor constituie 27% dintre cele totale. În anul curent acestea au fost reduse cu mai bine de 10%. Pentru cheltuielile aferente nemijlocit transportului și gestionării drumurilor au fost alocați peste 744,4 mil. lei. Pentru proiecte investiționale și reparații capitale – 23 mil. lei sau 2,5% dintre cheltuielile generale.

Deficitul bugetului va fi acoperit din contul surselor externe - 277,4 mil. lei și interne – 150 mil. lei de finanțare, precum și din comercializarea apartamentelor – 2 mil. lei. Pentru plata dobînzilor la credite vor fi alocați cca 138,8 mil. lei.

Primăria trece la serviciile electronice

Dacă e să vorbim despre lucrările preconizate de autoritățile municipiului pentru acest an, ele sînt suficient de multe. S-o luăm de la organizarea internă – consilierii au alocat 500 de mii de lei pentru implementarea sistemului documentelor electronice în administrarea municipiului, despre care se vorbește deja de mulți ani. Președintele fracțiunii municipale a socialiștilor, Ion Ceban, a menționat că, în acest fel, municipalitatea va face primul pas spre implementarea ”ghișeului unic” pentru eliberarea și recepționarea actelor.

Consilierii au prevăzut cca 1 mil. lei pentru delimitarea hotarelor terenurilor aflate în proprietatea capitalei. Încă în anul 2016 CMC a adoptat o decizie conform căreia trebuia ca Direcția generală arhitectură, urbanism şi relații funciare și ÎM „Spații verzi” să elaboreze baza tehnică pentru inventarierea tuturor terenurilor, în special a zonelor verzi, pentru ca ulterior să fie creat un registru al spațiilor verzi și astfel acestea să fie salvate de construcțiile distructive de locuințe. Deocamdată însă, această sarcină nu a fost îndeplinită nici măcar în volum de 50%. Consiliul a mai alocat bani pentru reînnoirea Planului general – cca 1,3 mil. lei. Pentru modificarea Planului urbanistic zonal al centrului capitalei și elaborarea regulamentului local de construcții în această zonă au fost prevăzuți 900 de mii de lei. Pentru modificarea Concepției dezvoltării infrastructurii transportului și proiectul schemei complexe a transportului în capitală au fost alocați 3 mil. și, respectiv, 1 mil. lei.

Totodată, autoritățile capitalei intenționează să implementeze în acest an sistemul de bilete electronice în transportul urban. În aceste scopuri au fost alocați 7 mil. lei. Recent, CMC a aprobat sarcina tehnică de organizare a unei licitații deschise pentru implementarea sistemului electronic de achitare a călătoriei în transportul public și a creat o comisie specială care să se ocupe de organizarea concursului. Președintele ei este viceprimarul Nistor Grozavu. ONG-urile vor fi reprezentate de către Victor Chironda. Viceprimarul Ruslan Codreanu susține că achitarea electronică a călătoriilor în transportul public va fi implementată către 1 septembrie 2018.

Reparații capitale pe toate adresele

Și în acest an consilierii au alocat 20 mil. lei pentru reparația clădirii istorice a Primăriei. A mai rămas un fleac – ca mijloacele să fie valorificate. Anul trecut, din cauza mai multor neînțelegeri, nu s-a reușit restabilirea fațadei clădirii, ale cărei elemente decorative, periodic, cad în capul trecătorilor.

5 mil. lei au fost alocați în scopul elaborării unei baze tehnice pentru construirea complexelor sportive în municipiu. Alți 5 mil. de lei – pentru edificarea terenurilor sportive în curțile zonelor rezidențiale. Amenajarea locurilor speciale pentru plimbarea animalelor de companie va costa 1 mil. lei. Doar după îndeplinirea acestei condiții autoritățile vor putea înăspri regulile de întreținere a animalelor de companie și aplica taxe locale pentru stăpînii acestora.

Capitolul investiții capitale prevede multe cheltuieli aferente reparațiilor la grădinițele de copii, școli, spitale, construirea rețelelor de canalizare, a gazoductelor și apeductelor, reparația drumurilor. Lista completă a adreselor și lucrărilor poate fi găsită în documentul atașat (de la pag. 64). Aici merită să fie menționată construirea unui patinoar pentru Liceul Teoretic cu Profil Sportiv Nr.3. În aceste scopuri CNC a alocat 1,5 mil. lei.

Un alt articol de cheltuieli mari, pentru care, ce-i drept, au alocat bani donatorii străini, este proiectul privind eficiența energetică. Pentru izolarea termică a 22 de clădiri publice vor fi alocați 98,9 mil. lei. Autoritățile promit să înceapă lucrările în primăvară, licitația va fi anunțată în februarie-martie. Zilele trecute a avut loc prima ședință de implementare a acestui proiect. Primăria va publica lista exactă a clădirilor peste două săptămîni, după coordonarea ei cu reprezentanții băncilor europene.

Mai trebuie să atragem atenția asupra faptului că, în acest an, pentru prima dată, în proiectul bugetului au fost indicate sumele, adresele și genul lucrărilor care vor fi efectuate în blocurile locative multietajate. Lista, la fel, poate fi găsită în documentul publicat (pe pag. 83-84). În aceste scopuri au fost alocați cca 10 mil. lei.

Drumurile vor fi reparate în continuare

În anul curent, în capitală va continua reparația drumurilor. Autoritățile promit să repare str. Ion Creangă cu 22 mil. lei și să instaleze un sens giratoriu la intersecția dintre strada Studenților și Calea Orheiului, contra 25 mil. lei. Se mai preconizează să înceapă lucrările etapei a doua de reabilitare a străzilor din centrul capitalei – 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun. 3 milioane de lei vor merge la instalarea, în centrul capitalei, a pistelor tactile pentru nevăzători și pentru achiziționarea semafoarelor sonore.

Regiei Transport Electric i-au fost alocați 72 mil. lei pentru asamblarea troleibuzelor, parcului de autobuse – 30,5 mil. lei pentru achiziționarea unităților de transport noi.

Inovația anului curent este că fiecare primărie va primi cel puțin 3 mil. lei, din carecîte 1 mil. va merge la repararea drumurilor în localitățile respective. Banii vor fi transferați nemijlocit autorităților locale, ocolind Direcția generală construcții capitale. Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, consideră că astfel vom avea mai puțină birocrație, iar licitațiile și lucrările propriu-zise vor fi efectuate mai operativ.

Pasajele subterane vor fi înnobilate

Autoritățile capitalei vor primeni și pasajele subterane. În acest scop au fost alocați 1,4 mil. lei. Pentru început ele promit că vor fi reparate opt treceri subterane. La înnobilarea uneia dintre acestea – din apropierea Spitalului Clinic Municipal Nr.1 – deja se lucrează. Următoarea va fi trecerea de la Gara de Sud, construită acum 40 de ani. De atunci aici au fost făcute doar reparații cosmetice, dar și acelea demult. Toamna trecută voluntarii au scos de acolo gunoiul, au curățat-o de murdărie. Din cauza stării deplorabile a acestei treceri, oamenii preferă să traverseze strada neregulamentar, chiar dacă expun pericolelor securitatea proprie și pe cea a participanților la trafic. Capitala are în total 18 treceri subterane. Zece dintre acestea sînt date cu chirie.

15 mil. lei vor merge la modernizarea sistemului de iluminare. Acesta va fi înnoit pe Viaduct, dar și pe străzile Kiev, Ciuflea, Alba Iulia, Calea Ieșilor, Mircea cel Bătrîn, Bulgărească, Calea Moșilor, pe bulevardele Dacia și Moscovei, pe Piața Marii Adunări Naționale. Tot din acești bani va fi instalată iluminarea ce LED-uri a trecerilor de pietoni – așa-numitele coridoare de lumină. Alți 6 mil. lei vor merge la reabilitarea totală a parcului Valea Trandafirilor. În anul curent, la Porțile Orașului trebuie instalată iluminare arhitecturală (auxiliară), care va costa 1 mil. lei. Bineînțeles, ar fi de dorit ca în prealabil aceste ”porți” să fie aduse în regulă, cel puțin vopsite.

Vor fi înlocuite cabinele lifturilor

În acest an vor fi modernizate și înlocuite 37 dintre cele 2400 de cabine aflate în gestiunea ÎM Liftservice. 21 de ascensoare vor fi înlocuite în totalitate – au fost achiziționate de la producătorul belarus contra sumei de cca 500 de mii de lei (lista completă a blocurilor poate fi găsită pe pag. 81 a documentului atașat). Noile modele sînt mai econome și mai silențioase. Ele permit economisirea energiei electrice în volum de 30%. Pentru toate aceste lucrări au fost alocați cca 19 mil. lei. Alte 16 cabine vor fi modernizate. Conform datelor furnizate de întreprindere, în majoritatea cazurilor ascensoarele vor fi înlocuite și reabilitate la Botanica – 22 dintre cele 37, în Centru – 4 și la Buiucani – 11. Lucrările vor începe în martie și se vor termina, conform planurilor, către luna noiembrie.

Parcurile capitalei vor fi de nerecunoscut?

ÎM „Spații verzi” va avea mult de lucru în acest an. I-au fost alocate mijloace (3,6 mil. lei) pentru amenajarea aleii de pe bd. Grigore Vieru, instalarea sistemului de irigare, sădirea plantațiilor verzi și punerea la punct a grilajului ajurat. Transformări mari va suporta Grădina Publică Ștefan cel Mare, care a fost eliberată recent de tarabe și gherete mobile. Autoritățile își doresc să o înnobileze, să instaleze un sistem modern de irigare, să înnoiască zonele verzi, să restaureze scara de granit – în aceste scopuri au fost alocate mijloace în sumă de 6,85 mil. lei. Havuzul din Grădina Publică va fi reparat contra sumei de 1 mil. lei.

2 mil. lei au fost alocați pentru elaborarea unui nou proiect de amenajare a malurilor rîului Bîc. Alte două milioane – lucrărilor din parcul Valea Morilor. Acolo, după cum ni se promite, va fi reparat Teatrul de Vară, scara de granit și veceul public. 200 de mii de lei au fost rezervați pentru achiziționarea Pomului de Crăciun.

Dar pot apărea și alte proiecte în afară de cele prevăzute în bugetul orașului. Recent, Silvia Radu le-a promis locuitorilor capitalei să restabilească parcul de pe str. Hristo Botev, de la Botanica. Primărița a mers la fața locului și a dispus ca angajații municipali să facă ordine aici – să curețe copacii, să traseze cărărușe noi, să instaleze bănci și coșuri pentru gunoi. În capitală ar putea apărea încă un scuar – în apropierea muzeului lui Alexandr Pușkin, pe str. Anton Pann, 19. Consiliul Municipal a planificat în aceste scopuri 300 de mii de lei.

Dacă au mau rămas careva proiecte, pe care locuitorii capitalei și-ar dori să le implementeze, ei își pot depune cererile pentru bugetul participării civile. Pentru realizarea proiectelor, selectate de înșiși locuitorii capitalei, au fost alocate 3 mil. de lei.

Consilierii s-au bucurat de propria operativitate

Proiectul bugetului a fost susținut de către 44 de consilieri din cei 51. Președintele fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a menționat: „Pentru prima dată în ultimii 10 ani, bugetul pentru anul viitor a fost aprobat la finele anului curent. Anterior era adoptat sau în mai, sau în iunie, sau chiar în iulie. Fracțiunea noastră a lucrat excelent pe toate direcțiile. Nimic nu poate fi ideal sau perfect, oricît ne-am dori-o. Însă este foarte important să începem activitatea bugetară din ianuarie, pentru a face în timp util achizițiile necesare, pentru a face transferurile financiare. Iar dacă vor fi necesare modificări, și ele vor fi necesare, le vom ratifica pe parcursul anului.”

Consilierul municipal din partea PPEM Alla Nemerenco a subliniat: „În sfîrșit, după doi ani de luptă, am obținut alocarea celor doi-trei lei nesemnificativi pentru o alimentare mai bună a copiilor în grădinițe. Copiii noștri sînt hrăniți extrem de rău. Vreau ca toți locuitorii orașului să știe: cea mai înverșunată împotrivire a venit din partea Direcției educație, tineret și sport.”

Președintele fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid din CMC, Vasile Chirtoca, a declarat: „De această dată, consilierii municipali au muncit spre binele orașului, pentru a îmbunătăți starea lui. Dacă vom munci astfel și în continuare, Chișinăul va arăta bine. Aprobarea bugetului nu este cel mai complicat lucru – trebuie luate măsuri pentru implementarea tuturor activităților planificate. Spre exemplu, suburbiile au primit 1 mil. lei pentru reparația drumurilor, dar cum să le repari în lipsa unui proiect? Eu propun: dacă în prima jumătate de an nu va exista proiectul, să anulăm totul. Să fie un stimulent pentru ca primăriile suburbiilor să se miște mai rapid.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?