Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Femeilor din Moldova li s-ar putea fura sărbătoarea de 8 Martie

19 dec. 2017,, 12:41   Societate
21849 6

Vladislav Bordeianu

Anul viitor, în Moldova ar putea fi modificat calendarul sărbătorilor. Ziua Internațională a Femeii – 8 martie – și Ziua Internațională a Solidarităţii Oamenilor Muncii – 1 Mai – ar putea fi lipsite de statutul de zi de odihnă. Cel puțin, asta prevede un proiect de amendamente la Codul muncii.

Atunci cînd autoritățile nu le pot asigura viitorul, nu pot crea locuri de muncă, mări pensiile, oferi un salariu decent, îmbrăca și hrăni copiii orfani, ele încep să lupte cu morile de vînt, și nu fără urmări. Pentru a deține și în continuare controlul și a dirija gloata, autoritățile se iau de sărbătorile care le amintesc de trecutul sovietic. Ele au convingerea că, dacă vom arbora Drapelul European și vom sărbători Ziua Victoriei asupra nazismului la 8, dar nu la 9 Mai, ne vom putea numi țară europeană. Și dacă declarăm zile lucrătoare datele de 8 Martire și 1 Mai, Moldova va prospera.

Să fie acestea problemele primordiale pe care trebuie să le soluționeze Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale? Cine știe, nu vor merge oare autoritățile pe urmele Ucrainei, unde este în toi procesul decomunizării, în urma căruia au fost redenumite 987 de orașe și sate, peste 50 de mii de străzi, au fost demontate 1320 de monumente de-ale lui Vladimir Lenin și sute de alte monumente din trecutul sovietic, iar 8 Martie vor să o redenumească în Ziua Luptei pentru Drepturile Femeilor.

Ministerul ingenios

După ce a fost efectuată o analiză comparativă a zilelor nelucrătoare în țările vecine, inclusiv în UE, specialiștii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au ajuns la concluzia că în Europa aceste zile nu sînt de odihnă. Ziua Internațională a Femeilor, 8 Martie, este declarată nelucrătoare doar în țările fostei URSS. „În nicio țară din UE 8 Martie nu este zi de odihnă”, se spune în document.


Dacă e să ne bazăm pe logica lor, moștenirea sovietică grea este o piatră de încercare în calea viitorului european. Cum numai au îndrăznit Clara Zetkin și Roza Luxemburg să inventeze o asemenea sărbătoare?

Paradoxul acestei inițiative constă în faptul că nici 8 Martie, nici cu atît mai mult 1 Mai, care se propune să fie declarate zile lucrătoare, nu au o istorie sovietică. 1 Mai este Ziua Oamenilor Muncii, care a fost organizată de social-democrații europeni cu mult înainte de venirea bolșevicilor la putere și apariția URSS.

De asemenea, Ministerul intenționează să stabilească vacanța de revelion între 31 decembrie și 2 ianuarie. Cei de acolo sînt siguri că aceste modificări vor avea un impact benefic asupra lucrătorilor, care se vor putea odihni, inclusiv cu copiii, care în această perioadă se află în vacanță. Proiectul este propus pentru dezbateri publice, iar cetățenii își pot exprima propunerile pînă la 31 decembrie pe site.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, a declarat categoric că sindicatele sînt împotriva excluderii zilelor de 8 Martie și 1 Mai din lista zilelor de sărbătoare libere. „Sindicatele nu vor susține ideea sporirii numărului zilelor de odihnă de iarnă din contul reducerii zilelor nelucrătoare la 8 Martire și 1 Mai, a spus el. În cadrul grupului de lucru a fost dezbătută chestiunea prelungirii minivacanței de revelion, dar nu din contul sărbătorilor de primăvară. Au fost propuse două variante de extindere a minivacanței de iarnă pentru lucrători – sau din contul hramurilor locale, sau și mai bine – să se renunțe la zilele de odihnă din 7 și 8 ianuarie, cînd este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi.”

În schimb Crăciunul pe stil nou – 25 decembrie – a fost introdus în lista sărbătorilor de stat și declarat zi de odihnă. Și noi iarăși ne-am apropiat cu un pas de Europa, întrucît Crăciunul pe stil nou este tradițional marcat de catolici și de toate țările UE. Însă, conform datelor oficiale, în Moldova există 20 de mii de catolici, ceea ce constituie mai puțin de 1% din populația țării.

Liderul sindical a dat asigurări că CNSM nu a primit nicio propunere oficială privind modificarea art. 111 din Codul muncii.

O declarație comună au făcut și reprezentanții unui șir de asociații obștești din domeniul drepturilor omului, care pledează pentru egalitatea de gen și împotriva diverselor forme de discriminare. În adresarea către prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, autorii „menționează cu regret că argumentele privind sărbătorirea zilei de 8 Martie numai în fostele republici sovietice, nu și în țările UE, sînt false, deoarece sărbătoarea este internațională și are menirea să marcheze lupta femeilor pentru drepturile lor”.

În declarația platformei se mai specifică: „Trecutul sovietic este parte a istoriei Moldovei, care nu poate fi ignorată sau anulată peste noapte. Adaptarea la standardele Uniunii Europene nu presupune renunțarea la propria istorie și la specificul care ne determină ca țară și regiune din punctul de vedere al istoriei, dar și al timpului prezent. În plus, ziua de 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii – nu poate fi una lucrătoare, deoarece asta contravine concepției sărbătorii în sine. În toată lumea această zi este una de sărbătoare, nelucrătoare.”

Cum este marcată ziua de 8 Martie în diferite țări ale lumii

Oricărei femei, de orice profesie ar fi, îi plac florile, atenția, cadourile. În multe țări ale lumii există sărbători consacrate jumătății feminine a omenirii. Aceste sărbători denotă atitudinea deosebită a familiei și societății față de femei.

Încă în Roma Antică a existat sărbătoarea Matronalia – sărbătoarea mamelor-matroane. Femeile erau eliberate de la lucru, ele se îmbrăcau cu haine de sărbătoare și mergeau în templul Zeiței Vesta. Slavii aveau sărbătoarea veche consacrată zeiței Lada – mama tuturor zeilor, ocrotitoarea familiei, a bunăstării, a recoltei. Aceasta era marcată în martie. În timpul de față cea mai cunoscută este Ziua Internațională a Femeii, care este marcată la 8 Martie.

Ani în șir această zi a fost asociată cu una de odihnă și, neapărat, cu flori și cadouri, în timp ce sensul inițial al ei a fost dat uitării. Dar nu întotdeauna a fost așa. În secolul trecut această zi avea o altă semnificație.

Ea a fost inventată de mișcarea socialistă. În februarie 1909, femeile din New York au ieșit în stradă cu revendicarea de a introduce remunerarea egală a muncii și a le oferi dreptul la vot. Un an mai tîrziu, socialistele germane și comunista Clara Zetkin, împreună cu Roza Luxemburg, în cadrul Conferinței Femeilor, au exprimat opinia că este nevoie de o sărbătoare care să promoveze drepturile egale ale femeilor, inclusiv ideile sufragismului.

În Rusia sărbătoarea a ajuns abia în anul 1913. Inițial, în această zi erau organizate mitinguri și demonstrații. Cu timpul, lupta pentru independența femeilor s-a consolidat în URSS. Așa sau altfel, istoria sărbătorii în Occident și în Rusia confirmă că inițial aceasta a fost gîndită ca un instrument de emancipare și de popularizare a stimei față de femei. Cu timpul, demonstrațiile au fost înlocuite cu sezonul buchete-bomboane, din cărțile poștale a dispărut tematica revoluționară, a început glorificarea frumuseții feminine și a maternității. Pe timpul lui Leonid Brejnev, în 1966, 8 Martie a devenit zi de odihnă.

Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie, este recunoscută drept sărbătoare oficială în multe țări necomuniste din lume. Ea s-a păstrat și în Moldova, Rusia, alte republici postsovietice. Există ea și în China, Coreea de Nord, chiar și în Burkina-Faso (Africa de Vest). În celelalte țări este o sărbătoare neoficială. Principalul popularizator al acestei zile este ONU. În 1975, declarat An Internațional al Femeilor, Organizația a decis să marcheze Ziua Internațională a Femeii – 8 Martie.

În prezent, în Germania, 8 Martie nu este zi de odihnă, însă istoria demonstrează că are rădăcini socialiste. Cei care mai țin minte Zidul Berlinului și democrația populară germană, ca regulă, o marchează. Deși 8 Martie este numită Ziua Internațională a Femeii, în luna mai, în Germania este marcată Ziua Mamei. În Lituania această zi este marcată doar acolo unde trăiesc mulți vorbitori de limbă rusă. În calendar această zi nu este marcată cu roșu.

În Franța, această zi nu este celebrată pe larg, poate doar de comuniști și de cei ”de stînga”. Francezii își sărbătoresc femeile de Ziua Mamei, care, la fel, este în luna mai, ce-i drept le felicită doar pe mame și bunici. Domnișoarele primesc felicitări de Ziua Îndrăgostiților, la 14 februarie. Polonezii tot au păstrat pe alocuri tradiția din timpurile sovietice de a felicita femeile la 8 Martie, însă la ei această zi este una lucrătoare.

Iar în Armenia, femeilor le este consacrată o lună întreagă. Sărbătoarea începe la 8 Martie și se termină la 7 aprilie, cînd țara serbează Ziua Maternității și a Frumuseții. Tot o lună întreagă sînt sărbătorite femeile în Japonia. Este marcată nu doar ziua de 8 Martie, dar și „Momo-no Sekku” (Sărbătoarea înfloririi piersicilor), renumita Sărbătoare a Fetițelor, cunoscută în special ca „Hina Matsuri”, sărbătoarea păpușilor confecționate din ceramică și mătase.

Trebuie menționat faptul că unele state postsovietice – Armenia, Letonia, Lituania, Turkmenia – deja au făcut încercări de anulare a sărbătorii de 8 Martie ca pe o reminiscență a trecutului sovietic. Dar toate s-au soldat cu eșec. Oamenii continuau cu încăpăținare să serbeze Ziua Internațională a Femeilor, să le dăruiască acestora flori și cadouri, să organizeze serate în familie și în colectivele de muncă. În consecință, 8 Martie a fost restabilită în lista sărbătorilor de stat.

Și în Ucraina au răsunat chemări de a renunța la sărbătoarea de 8 Martie, care era numită reminiscență a trecutului sovietic, ce trage Ucraina înapoi – spre Rusia și URSS, nu spre Europa. S-au făcut cel puțin cinci tentative de acest fel.

Iluzia luptei cu trecutul sovietic

Experții menționează că, pe fondalul isteriei ucrainene, este puțin probabil ca autoritățile Moldovei să le urmeze pașii.

- Ținînd cont de pasivitatea noastră istorică, autoritățile nu vor mai demola monumentele , consideră analistul politic Valeriu Ostalep. Autoritățile Moldovei creează doar iluzia luptei cu trecutul sovietic, pentru a se linguși pe lîngă Occident. De fapt, oare anume 8 Martie este problema în dezvoltarea economiei? Și această zi nu poate fi sărbătorită, pentru că au fost create atîtea locuri de muncă, încît trebuie să căutăm oamenii peste hotare?

Cei care au propus să fie anulate zilele de odihnă 8 Martie și 1 Маi primii vor le face femeilor cadouri și vor veni cu felicitări. Și nu contează, va fi această zi liberă sau nu, ca și 23 februarie – Ziua Apărătorului Patriei. Totuși, conducerea fiecărei companii decide care zile vor fi lucrătoare și care nu. Păcat că au comercializat și distrus tot ce a fost. În ultimii 30 de ani, nu s-a construit practic nimic. Toate clădirile administrative, școlile, spitalele au fost construite în anii puterii sovietice. Cum de mai pot sta ei în aceste blocuri? se întreabă expertul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?