X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De ce Bogdan Zumbreanu este noul director al CNA

22 dec. 2017,, 09:01   Politică
25654 0

Victor Surugiu

Noul director al Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, a cărui candidatură a fost susținută de majoritatea parlamentară, a depus jurămîntul în fața deputaților și, de săptămîna aceasta, a început să activeze în noua sa funcție.

Opoziția și-a exprimat nemulțumirea, considerînd că Zumbreanu va acționa în interesul autorităților. O parte dintre experți au însă o altă poziție, menționînd că el a avut o reputație bună la CNA. Într-un fel sau altul, concursul a demonstrat în mod clar o dată în plus că autoritățile se confruntă cu un deficit serios de personal atunci cînd vine vorba de poziții de conducere de mare responsabilitate.

Concurs desfășurat cu întîrziere

Concursul pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție s-a desfășurat cu o întîrziere semnificativă. Anunțul cu privire la depunerea solicitărilor pentru postul vacant a fost făcut pe 19 noiembrie, iar termenul limită pentru depunerea dosarelor a expirat deja pe 29 noiembrie. Asta, în timp ce CNA a rămas fără director la 25 octombrie 2017, cînd s-a încheiat mandatul fostului director, Viorel Chetraru. S-a dovedit că în această instituție nu exista, practic, nimeni căruia să i se poată încredința îndeplinirea temporară a obligațiilor "șefului Anticorupție". Cristina Țărnă, locțiitoarea lui Chetraru, a demisionat, declarînd că reorganizarea CNA, inițiată de autorități, va avea consecințe nefavorabile pentru acest sistem.

Conform Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție, șeful instituției este numit de Parlament, pentru o perioadă de cinci ani, fără posibilitatea prelungirii mandatului. Candidatul la funcția de director al CNA trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova, apt pentru muncă, să locuiască în țară, să aibă studii superioare și o experiență relevantă în domeniul jurisprudenței, precum și o reputație nepătată. Candidatul trebuie să cunoască limba de stat, să nu fie membru al vreunui partid politic, cel puțin în ultimii doi ani. În plus, trebuie să prezinte cazierul juridic și certificatul medical de capacitate, care să ateste dacă candidatul este apt pentru exercitarea funcției.


Regulamentul concursului presupune ca rolul principal la selectare să fie atribuit Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Aceasta verifică dosarele tuturor solicitanților și decide acceptarea lor, pentru a participa la testele concursului. Conform rezultatelor acestora, comisia stabilește cîștigătorul și propune candidatura Parlamentului, pentru a fi discutată în cadrul sesiunii plenare și a fi numită ulterior în funcție.

Pe parcursul celor 10 zile oferite pentru depunerea solicitărilor, nicio persoană nu și-a declarat intenția de a candida pentru postul de șef al instituției anticorupție, ca doar în ultima zi să se înregistreze la concurs, concomitent, șase candidați: șefii de direcție din cadrul CNA Igor Carlașuc și Bogdan Zumbreanu, juristul unei structuri private Adrian Moroi, fostul angajat al Ministerului Transporturilor Valentin Dogotari, profesorul de la Universitatea de Stat din Moldova, fostul vicedirector al Departamentului vamal Sava Maimescu, lectorul Academiei de Poliție „Ștefan Cel Mare”, locotenent-colonelul Veaceslav Guțan. Ultimul candidat este unul cunoscut, căci, în urmă cu cinci ani, a candidat deja pentru postul de șef al CNA.

Ulterior, rîndurile solicitanților s-au rărit. Profitînd de împuternicirile sale, Comisia parlamentară a respins cererile celor doi candidați pentru postul de șef al CNA. La concurs nu au fost admise candidaturile lui Andrian Moroi și Valentin Dogotari, căci stagiul juridic al acestora s-a dovedit a fi mai mic de 10 ani. Ceilalți patru candidați rămași au fost audiați de către membrii Comisiei. Potrivit rezultatelor concursului, candidatura lui Zumbreanu a primit sprijinul a șase deputați – „examinatori”. La ședința organului legislativ, pentru numirea lui în funcție au votat 60 de deputați din partea majorității parlamentare.

Veniturile, proprietățile, cadourile

Bogdan Zumbreanu a fost numit în postul de șef al CNA pînă în decembrie 2022. Suspendarea lui este posibilă numai în cazurile prevăzute în mod expres de lege, cum ar fi: pensionarea, pierderea cetățeniei Republicii Moldova, imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiunile din cauza problemelor de sănătate timp de patru luni consecutive, emiterea unui verdict final împotriva lui, neîndeplinirea la timp a declarațiilor privind interesele personale, veniturile și proprietățile. În plus, este posibil să fie rechemat directorul CNA de către Parlament, la inițiativa a cel puțin 20 de deputați, în cazul în care el nu îndeplinește cerințele sau dacă a primit un rezultat negativ la testarea integrității profesionale.

Zumbreanu activează în cadrul CNA pe parcursul a 15 ani, încă de cînd instituția se numea Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. În ultimii ani – în calitate de șef al Direcției generale urmărire penală. El supraveghează investigarea unor cazuri penale de rezonanță, inclusiv pe cele de corupție, precum și descoperirea schemelor de corupție de la Guvern, Vamă, Inspecția Fiscală, Primărie și alte structuri publice.

Noul director al CNA provine dintr-o familie de ofițeri și funcționari ai organelor de drept cu tradiții. Mama sa, Victoria Zumbreanu, înainte de pensionare, a deținut funcția de secretar de presă al Procuraturii Generale a Republicii Moldova. În prezent, părinții lui Bogdan Zumbreanu sînt membri ai Asociației Barourilor din Moldova și dețin licențe de avocat.

După cum rezultă din declarația de venit, anul trecut salariul lui Bogdan Zumbreanu a constituit 206 de mii de lei sau circa 17 mii de lei pe lună. În plus, el a primit în calitate de cadou 7 mii de euro cu ocazia zilei de naștere a copilului și 15 mii de euro după rezilierea contractului de leasing. Irina Zumbreanu, soția șefului CNA, lucrează în calitate de dentist. Anul trecut, venitul ei la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a fost de 1 710 lei. De asemenea, ea a primit 29 de mii de lei sub formă de alocație la nașterea copilului.

Soții Zumbreanu au un apartament propriu de 104 metri pătrați, estimat la aproape 1 milion de lei. Proprietatea a fost achiziționată acum cîțiva ani prin ipotecă, înregistrată la Victoriabank, cu 8%. Noul șef al CNA deține și o cincime dintr-un apartament din sectorul Ciocana, privatizat de familia sa în anul 1999. Anul trecut, Zumbreanu a semnat un contract de leasing, cumpărîndu-și în anul 2016 un automobil de marca Hyundai Tucson contra sumei de 22,2 mii de euro. Printre bunurile declarate de el se numără arma în valoare de 150 de mii de lei, primită cadou la ziua de naștere.

„Autoritățile se confruntă cu deficit de personal”

Opoziția este nemulțumită de candidatura lui Zumbreanu, considerînd că, în loc de o competiție transparentă și onestă, toți au fost martori ai unui spectacol organizat în interesul autorităților. Deputatul Tudor Deliu a declarat că procedura de numire a unui nou șef al CNA a fost "scurtată în mod substanțial", iar trecerea testului a presupus "conversația la o ceașcă de cafea". Deliu a refuzat să participe la anchetarea candidaților, prezicînd, cu cîteva zile înainte de a fi făcut bilanțul, cine va fi numit cîștigător.

Liderul PAS, Maia Sandu, a reamintit, pe pagina sa de pe o rețea de socializare, despre cazurile pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care apare Zumbreanu. Astfel, potrivit spuselor ei, el este responsabil pentru condamnarea Guvernului Republicii Moldova la CEDO cel puțin în trei cazuri, care au prejudiciat bugetul de stat cu mai multe milioane de euro, „Mușuc contra Moldovei“, „OOO Oferta Plus contra Moldovei“ și „Cebotari împotriva Moldovei". Sandu menționează că "Partidul Democrat, ca de fiecare dată, mimează niște proceduri democratice, dar, de fapt, numește în funcții oameni implicați în scheme dubioase".

Politicienii din opoziție și-au amintit, de asemenea, că soacra lui Zumbreanu, Alina Serbulenco, pînă de curînd, a ocupat postul de viceministru al Sănătății și că ea este membră a PDM. În legătură cu aceasta, cazurile în care erau implicați reprezentanți ai Ministerului Sănătății nu au fost instrumentate de Zumbreanu, ci de un alt angajat. Serbulenco este membră a Consiliului Politic al Partidului Democrat, ceea ce, potrivit opoziției, a jucat un rol destul de important la alegerea noului director al CNA.

Totuși unii experți sînt de altă părere, menționînd că Bogdan Zumbreanu a fost întotdeauna apreciat în cadrul CNA, iar față de munca lui nu au existat, în general, obiecții, indiferent de ce forțe politice erau la putere. În opinia lor, el a fost inițial principalul candidat favorit pentru postul de șef al CNA, deoarece ceilalți solicitanți nu i-au putut face concurență serioasă. Ei nu au putut demonstra suficientă experiență practică și cunoștințe teoretice în domeniul combaterii corupției.

În același timp, experții nu exclud faptul că Igor Carlașuc, un alt reprezentant al CNA, care aspira la fotoliul de director, putea deveni concurent al lui Zumbreanu, dar numele lui apăruse anterior într-un scandal ce viza asigurarea cu produse alimentaree a grădinițelor. Și, deși Carlașuc a explicat că de mult timp nu avea nimic de-a face cu compania de aprovizionare, reputația lui a fost pătată substanțial.

„Concursul în cauză a confirmat încă o dată că autoritățile se confruntă, evident, cu un deficit serios de personal atunci cînd este vorba de poziții de conducere responsabile”, menționează unul dintre experții noștri. În condițiile actuale, Comisia parlamentară nu a avut un cîmp prea mare pentru manevră: fie să-l declare cîștigător pe Bogdan Zumbreanu, fie, ca alternativă, să inițieze un nou concurs. Există însă o mare probabilitate ca data viitoare candidați potriviți să fie și mai puțini. Zumbreanu, cel puțin, este un profesionist, iar acesta este tocmai criteriul pe care le place să pună accentul atît partenerilor occidentali, cît și reprezentanților opoziției".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?