X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ceea ce nu știți despre vaccinul Gardasil

9 ian. 2018,, 17:01   Societate
28481 5

Vladislav Bordeianu

Liceele din Chișinău refuză să participe la vaccinarea fetelor împotriva Papilomavirusului uman (human papillomavirus - HPV) cu dubiosul vaccin Gardasil.

Pe data de 5 decembrie anul trecut, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat o campanie de vaccinare a fetelor din Moldova de nouă-zece ani cu vaccinul cvadrivalent Gardasil (împotriva tipurilor 6, 11, 16 și 18 ale Papilomavirusului) în cadrul programului GAVI pentru anii 2017-2018. Vaccinul scump a fost donat țării noastre pentru un program demonstrativ. După realizarea acestuia și analiza eficacității vaccinării împotriva Papilomavirusului uman va fi luată decizia referitoare la includerea (sau neincluderea) vaccinării cu Gardasil în Calendarul vaccinărilor obligatorii al Republicii Moldova pentru anii următori.

Notă informativă:

GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) — Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare – a fost înființată în anul 2000 ca parteneriat al unei serii de organizații private și guvernamentale, pentru a spori disponibilitatea vaccinării copiilor din țările sărace. Din această alianță fac parte guvernele unor țări dezvoltate, Organizația Mondială a Sănătății, Banca Mondială, UNICEF (Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite), companii din diferite țări, care elaborează și produc vaccinurile, agenții de cercetare și tehnice, organizații obștești, diverse fundații, inclusiv cea mai mare din lume, Fundația lui Bill și Melinda Gates.

GAVI, împreună cu Fondul pentru Vaccinuri, furnizează vaccinuri în peste 70 de țări cu un nivel de trai scăzut. Alianța încheie contracte de zece ani cu producătorii de vaccinuri, pentru livrarea unor cantități semnificative de vaccinuri, zeci de milioane de doze pe an, la cele mai mici prețuri fixe. Adică pentru producători aceasta este o afacere foarte profitabilă.


Părinții sînt împotrivă

Pentru luna decembrie 2017, în Moldova fusese planificată vaccinarea cu prima doză de Gardasil a fetelor născute în anul 2007, a doua doză urmînd să fie administrată peste minimum șase luni, începînd cu luna iunie 2018, iar persoanele care nu au avut timp pentru vaccinare la sfîrșitul anului trecut o pot face la începutul noului an.

În aprilie-mai 2018 va începe vaccinarea cu prima doză a fetelor născute în anul 2008, iar în octombrie-noiembrie a acestui an ele urmează să primească a doua doză de vaccin împotriva Papilomavirusului uman. În total, este preconizată vaccinarea a 15 000 de fete.

În scopul realizării acestui program, a început lucrul cu directorii instituțiilor de învățămînt, urmează ca ei să fie convinși de utilitatea acestei vaccinări, căci, deocamdată, aceasta este benevolă. În mod surprinzător, mulți părinți ai elevelor din capitală s-au dovedit a fi informați destul de bine referitor la scandalurile care însoțesc acest vaccin în multe țări ale lumii, refuzînd categoric să-și vaccineze fiicele cu vaccinul în cauză.

Potrivit directorului unuia dintre licee, mulți părinți sînt foarte revoltați de faptul că vaccinarea este efectuată în școli. Ei spun că aceasta este prerogativa instituțiilor medicale, și nu a celor de învățămînt și numai părinții ar trebui să decidă dacă este necesar ca fetițele de nouă-zece ani să fie vaccinate împotriva Papilomavirusului, care se transmite pe cale sexuală. Mulți oameni consideră că nu este normal ca cancerul de col uterin să fie asociat cu copilele de nouă ani și spun că sînt șocați de o astfel de propunere în cadrul școlilor. Mai ales că s-a dovedit științific: un organism sănătos ține piept Virusului Papiloma Uman (HPV) timp de doi ani, fără consecințe.

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății văd numai foloase

La începutul campaniei, în perioada cînd era ministru la Sănătății, Stela Grigoraș, declarase pentru presă: „După ce vom înregistra vaccinarea la nivelul de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an și vom economisi mijloace pentru tratamentul cancerului de col uterin.”

De asemenea, Ministerul Sănătății a comunicat că, pînă la ieșirea pe piață, vaccinul a fost testat timp de 15 ani în cadrul studiilor clinice. Această vaccinare a fost inclusă în calendarul de vaccinare a fetelor din 74 de țări, inclusiv în 33 de țări ale regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Drept consecință, numărul cazurilor de cancer de col uterin a scăzut brusc în aceste țări. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că vaccinul împotriva Papilomavirusului uman este cel mai eficient și mai modern mijloc de reducere a riscului de apariție a acestui tip de cancer, împreună cu screeningul colului uterin.

De remarcat faptul că cuvîntul cheie aici este „screening“, care constă în analizarea regulată, o dată la trei ani, a frotiurilor citologice de pe colul uterin (testul Papanicolau), care poate preveni pîna la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire. În țara noastră, pentru a detecta Papilomavirusul, testul Papanicolau le este făcut femeilor cu vîrsta de peste 30 de ani. Dar în ce mod s-a constatat faptul că scăderea incidenței îmbolnăvirilor s-a datorat anume vaccinării? Doar fetele care au fost vaccinate nu au atins încă vîrsta cînd sînt atestate, de obicei, cazurile de îmbolnăvire cu cancer de col uterin.

Potrivit informațiilor oficiale ale Ministerului Sănătății, în perioada anilor 2010-2016, în republică au fost înregistrate aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și aproximativ 170 de decese din cauza acestei boli. Adică, în fiecare an, în țara noastră, la fiecare două zile, moare cîte o femeie din cauza cancerului de col uterin. Această statistică alarmantă însă este cauzată, în primul rînd, de faptul că cancerul este depistat, de obicei, cînd ajunge la stadiul III sau IV, atunci cînd nimic nu mai poate fi schimbat. Aceasta înseamnă că femeile din Moldova neglijează examinarea regulată la ginecolog. Dar după administrarea vaccinului, femeile vor trebui să facă testul Papanicolau. Căci anume datorită acestuia (introdus în 1928), incidența cancerului de col uterin a scăzut în întreaga lume.

Ministerul Sănătății, în cadrul campaniei de informare privind beneficiile vaccinării împotriva Papilomavirusului uman, a pregătit o serie de publicații, inclusiv „Întrebări și răspunsuri cu informații despre HPV”. În special, la întrebarea dacă există dovezi că beneficiile în urma administrării vaccinului depășesc riscurile posibilelor efecte secundare adverse, a fost dat răspunsul cert: „Da”, ca să fie oferite în continuare explicațiile:

„Beneficiile vaccinării cu HPV depășesc cu mult riscurile minime existente. Beneficiile presupun, practic, sută la sută prevenirea infectării cu tipurile de HPV care cauzează 71-90% dintre cazurile de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer provocate de HPV (pentru Gardasil și Gardasil 9) 90% din verucile genitale. Riscurile includ efecte secundare ușoare, de exemplu, durerea și înroșirea locului injectării, care, de obicei, trec în decurs de 24 de ore. Chiar dacă din anul 2006 a fost efectuată monitorizarea minuțioasă și administrarea a peste 270 de milioane de doze de vaccin nu au fost primite date care să permită tragerea unor concluzii referitoare la efectele adverse grave în urma vaccinării cu HPV.”

De facto însă lucrurile nu stau tocmai așa sau, mai degrabă, deloc nu astfel. Efecte adverse nu sînt dacă acestea nu sînt înregistrate.

Dovezi video

Cum pot fi explicate o mulțime de fapte care contestă afirmația că Gardasil-ul nu provoacă efecte adverse grave? Spre exemplu, în acest material video din Mexic, elevele se zbat în convulsii după aplicarea acestui vaccin. Materialul video în cauză a fost trimis pe adresa infowars.com. „Acum spun că acest lucru ar fi din cauza genei care se întîlnește la un copil dintr-o mie. În anul 2014 oamenii de știință danezi spuneau că astfel de convulsii sînt posibile dacă există o anumită genă care provoacă predispoziția la convulsii. Dar că acest lucru nu are nicio legătură cu vaccinul”, se spune în comentariul la materialul video din Mexic.

Încă în anul 2002, înainte de apariția vaccinurilor HPV, Asociaţia Americană a Pacienţilor cu Epilepsie a publicat lucrarea „Riscul convulsiilor la vaccinare". Cunosc oare elaboratorii vaccinurilor împotriva HPV această lucrare?

Iată însă un alt material video (cu o fetiță din Noua Zeelandă, care plînge din cauza durerii din mușchii de la picioare), publicat de mama sa, Amber Smith, în iulie 2015. Ea a scris: „Fiica mea de 12 ani era sănătoasă înainte să fie vaccinată împotriva Papilomavirusului uman (HPV), acum însă aceasta este viața ei. După administrarea celei de-a doua doze a vaccinului, fiica mea, Brier, a fost diagnosticată cu "sindromul de durere regională complexă" (complex regional pain syndrome). Atunci eu nu m-am gîndit, sincer, că durerea are vreo legătură cu vaccinul. Dar nu pot nega această conexiune acum. Vă rog, studiați problema înainte de a vă decide să vă vaccinați. Eu Nu am făcut acest lucru. Eu am decis să-i fie administrate toate cele trei doze ale vaccinului, în baza opiniei medicului, care m-a convins că așa este cel mai bine pentru ea. Am publicat acest video, pentru că vreau ca oamenii să știe ce rău poate provoca acest vaccin. Am adus-o pe Brier din baie, pentru că picioarele ei erau foarte slăbite. Simte această durere, după ce-i sînt administrate medicamentele contra durerii. Durerea ei este ca un cuțit mare înfipt în picioarele ei.” Înainte de asta, fata practica sportul. Mama fetei bolnave a deschis o pagină pe rețelele de socializare, unde a povestit despre starea ei.

Acum un an, Amber Smith a comunicat că fiica ei se simte mai bine, deoarece îi sînt administrate acum doze mari de magneziu și siliciu pentru a elimina aluminiul din organismul ei (printre substanțele auxiliare care fac parte din componența vaccinului Gardasil sînt și 225 μg de sulfat hidroxifosfat amorf de aluminiu – nota red.). Ea a început să frecventeze școala și este, din nou, în stare să se joace ca un copil. Iar pe data de 21 decembrie 2017 femeia a scris: „Am reușit! După aproape patru ani de disperare absolută și durere, avem luni bune de sănătate. Toate datorită apei ionizate cu pH-ul 9,5.”

În presa de limbă engleză, există o mulțime de astfel de istorisiri povestite de părinți. Toți spun că au trecut prin clipe de groază, medicii însă nu recunosc oficial înrăutățirea bruscă a sănătății fetelor după ce le-a fost injectat vaccinul Gardasil. Mai mult decît atît, numai în primii doi ani de vaccinare au fost înregistrate 29 de cazuri de deces. Mama uneia dintre fetele care au murit, Emily Tarsell (SUA), a spus într-un interviu video: „Dacă am fi știut, n-am fi fost de acord cu vaccinarea niciodată... Și ea ar fi rămas printre noi.” Fiica ei, Chris, a murit la trei săptămîni după ce i-a fost administrată a treia doză de vaccin Gardasil.

(Va urma...)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?