Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cea de-a doua viață a Grădinii Zoologice din Chișinău

4 ian. 2018,, 17:10   Capitala
19970 1

Lidia Ceban

În ajunul Anului Nou, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat conceptul de modernizare a Grădinii Zoologice pentru următorii trei ani.

Potrivit directorului Grădinii Zoologice, Alexei Hanțațuc, lucrătorii visează la o grădină zoologică de nivel european, deoarece infrastructura acesteia e depășită demult. Pentru a începe cu ceva, administrația Grădinii Zoologice, împreună cu colegii de la Praga, au elaborat conceptul de dezvoltare a Grădinii Zoologice pe 14 hectare de teren care aparține întreprinderii. Acum, după aprobarea documentului de către CMC, administrația se va ocupa de elaborarea studiului de fezabilitate și a documentației de proiectare pentru construirea a 72 de noi obiecte în opt zone. Potrivit calculelor estimative, lucrările vor costa bugetul municipal cinci milioane de euro (circa 100 de milioane de lei).

Unică în Moldova

Grădina Zoologică din Chișinău a fost deschisă pe data de 9 mai 1978 și este unica în Moldova. A fost construită pe o suprafață de 8 hectare, aici fiind expuse aproximativ 60 de specii de animale și păsări. În prezent, sînt peste 1000 de exemplare. Animalele care se află acolo reprezintă toate continentele, inclusiv Antarctica, fiind o colecție vie unică pentru țara noastră, care este completată constant cu noi animale, datorită faptului că Grădina Zoologică din Chișinău este membră a Asociației Regionale Euro-Asiatice a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA), a Sistemului Internațional de Evidență a Animalelor (ISIS) şi a Asociației Internaționale a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (WAZA),

Pe site-ul Grădinii Zoologice sînt informații detaliate despre toate animalele: cînd s-au născut și unde, poreclele, caracterul, obiceiurile acestora. Dar, din păcate, informațiile în cauză lipsesc pe plăcuțele de pe cuști, omisiune regretabilă.


Despre noul proiect

Alexei Hanțațuc susține că Grădina Zoologică este menținută cu fonduri europene. Iar aceiași colegi de la Praga sînt gata să ajute la elaborarea unui proiect concret de reconstrucție contra unor mijloace bănești simbolice. După renovare, Grădina Zoologică va deveni mai umană atît față de oameni, cît și față de animale, mai modernă și mai interesantă, mai confortabilă și mai frumoasă. Urșii vor fi printre primele animale pentru care vor fi create condițiile adecvate (astăzi aceștia stau în cele mai strîmte voliere, pentru animale atît de mari). Analiza efectuată de experți străini a arătat că Grădina Zoologică din Chișinău are doar trei avantaje: suprafața mare (14 hectare), suprafețe verzi considerabile și o bună accesibilitate a transportului pînă aici. Dezavantaje însă sînt mult mai multe: utilizarea ineficientă a teritoriului, zonarea și plasarea nereușită a expozițiilor, numărul insuficient și calitatea scăzută a mai multor voliere, în special pentru urși, rețelele inginerești uzate, infrastructura nedezvoltată, pentru deservirea vizitatorilor etc. Toate acestea creează condiții neconfortabile pentru animale, personal și vizitatori etc.

Administrația Grădinii Zoologice susține că, datorită măririi teritoriilor folosite, reconstrucției vechilor și construcției noilor voliere, va fi extinsă expoziția Grădinii Zoologice. În prezent, Grădina Zoologică ocupă o suprafață de 10 hectare, din care expoziția propriu-zisă – doar 4 hectare. Va fi mult mai comod să privim animalele dacă vor fi create platforme de vizualizare, schimbate căile de acces către voliere, dar și formatul îngrădirilor. Spre exemplu, în locul gardurilor actuale, vor încerca să utilizeze materiale naturale (lemn, piatră etc.) care neutralizează vizual prezența unei bariere între animale și vizitatori. Zonarea Grădinii Zoologice va fi schimbată. În prezent, colecțiile de animale au fost formate în conformitate cu principiul speciilor și sectoarelor: "mamifere", "copitate", "primate", "păsări" etc.

Însă un asemenea principiu este depășit, acesta nemaifiind folosit în menajeriile moderne, deoarece el nu oferă o idee despre habitatul animalelor. În schimbul acestuia este propusă organizarea expozițiilor după principiul zoogeografic, iar grație acestui fapt Grădina Zoologică va avea zone precum: fauna Europei, inclusiv „Carpații Moldova”, fauna Americii de Sud, expoziția mixtă „Savana africană”, expoziția de animale asiatice și australiene. Dar, în orice caz, Grădina Zoologică va dezvolta, în special, fauna care nu are nevoie de condiții speciale. Ce-i drept, va fi construit un terariu exotic, acesta fiind și cel mai scump din proiect. Grădina Zoologică deține o colecție mare de diferite păsări și reptile exotice, vizitatorii însă nu le pot vedea, din cauza lipsei condițiilor favorabile pentru expoziție.

Pe întreg teritoriul Grădinii Zoologice vor fi curățate și amenajate toate bazinele acvatice, vor fi reconstruite și construite noi încăperi administrative și științifice, vor fi înlocuite comunicațiile inginerești, zonele de recreere, complexele de educație ecologică și cele pentru jocuri și două restaurante. De asemenea, va fi deschisă o grădină zoologică de contact pentru copii, unde ei vor putea să mîngîie și să hrănească animalele cu hrană specială. Există propunerea de a recrea Clubul Tinerilor Zoologi și Naturaliști, precum și cea de a construi un amfiteatru pentru prelegeri, prezentări, proiectări de filme etc. Vom putea vedea Grădina Zoologică, complet transformată peste cîțiva ani.

Pentru a construi o volieră sau o clădire, trebuie realizat studiul de fezabilitate, baza proiectului. Elaborarea acestuia durează, în medie, aproximativ un an. Următoarea etapă este întocmirea documentației tehnice și economice a proiectului, estimările devizului de cheltuieli. În plus, Grădina Zoologică este un organism viu, reconstrucția acesteia va trebui făcută cu respectarea regimului de zgomote admis. Experiența internațională arată că o reconstrucție completă a Grădinii Zoologice poate dura de la 5 pînă la 15 ani.

Consilierii au susținut conceptul

Conceptul a fost votat de către toți consilierii prezenți la ședință, din toate fracțiunile, dar și toți cei independenți. Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Vasili Chirtoca, a recomandat administrației Grădinii Zoologice să dedice acest an elaborării unui proiect de calitate. „Fie că n-o să valorificați acești bani în anul 2018, îi vom transfera pentru anul următor. Dar dacă o să aveți proiectul, veți construi rapid tot de ce este nevoie și nu veți reproiecta conceptul, arîncîndu-vă în toate părțile”, a subliniat el.

Administrația Grădinii Zoologice înțelege această responsabilitate. Alexei Hanțațuc a dat asigurări: „Vom aborda serios problema elaborării proiectului, luînd în considerare experiența mondială. E suficient să ne abatem cît de puțin de la standardele de întreținere a animalelor și de la crearea condițiilor necesare de trai pentru acestea ca clădirea sau voliera să devină problematică, iar Grădina Zoologică să fie nevoită să înlăture defectele și să reutileze, din nou, toate spațiile, ani la rînd. Întreținerea fiecărei specii de animale este o ocupație ușoară numai în opinia neprofesioniștilor.”

Președintele fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a subliniat că Grădina Zoologică trebuie susținută, pentru ca copiii noștri să poată vedea și animalele exotice care sînt ținute astăzi departe de ochii vizitatorilor. De asemenea, el i-a recomandat directorului să fie mai aproape de mediul academic, astfel încît Grădina Zoologică să nu fie doar pentru divertisment, ci să fie și bază științifică.

Socialiștii s-au interesat, de asemenea, cum va influența reconstruirea Grădinii Zoologice asupra segmentelor social-vulnerabile ale populației. Alexei Hanțațuc a dat asigurări că administrația abordează demult și responsabil această problemă și nu intenționează să schimbe nimic în acest sens. „Aducem anual în vizită la Grădina Zoologică, pe cheltuiala noastră, aproximativ 60 de mii de copii din întreaga țară, din familii cu venituri mici, deși aceste cheltuieli ar trebui să le suporte bugetul republican. În plus, avem reduceri la intrare pentru pensionari și studenți. Copiii cu vîrsta de pînă la șapte ani vizitează Grădina Zoologică gratuit”, a menționat el.

Consilierii fracțiunii Partidului Liberal au propus reducerea bugetului propus pentru acest proiect, însă ideea lor nu a fost aprobată.

Nereguli la capitolul finanțe…

Primul pas a fost făcut – pentru început, CMC a alocat 9 milioane de lei, asta în timp ce întreprinderea cîștigă de sine stătător aproximativ 5 milioane de lei anual și primește alți 13-14 milioane lei din bugetul municipal pentru întreținere.

De profitabilitate nu putem vorbi. Responsabili din cadrul administrației Grădinii Zoologice promit să restabilească ordinea în finanțe. Astfel, în anul 2014, la Grădina Zoologică a fost efectuat un audit intern. Atunci, inspectorii administrației municipale susțineau că întreprinderea nu ține o evidență strictă a fondurilor primite de la toate tipurile de activități (plimbările cu caii, fotografierea și filmarea video, funcționarea caruselurilor, arenda terenurilor etc.), ca, de altfel, și în cazul vînzării de bilete.

Au fost depistate încălcări la calcularea salariilor angajaților. În perioada 2012-2013, aici lucrau în medie 120 de persoane sau 55% din statele de personal aprobate, ceea ce presupunea economia mijloacelor fondului de salarizare. Însă toți banii rămași erau folosiți pentru a majora salariile, fără o justificare și criterii clare. Nu e nicio ordine în ceea ce privește închirierea terenurilor, în mare parte, toate contractele fiind încheiate în baza aranjamentelor personale ale arendatorului și directorului, fără ca acestea să fie coordonate cu Primăria.

Potrivit auditorilor, mijloacele primite de Grădina Zoologică sînt, de asemenea, utilizate într-un mod netransparent și ineficient. Spre exemplu, pînă în anul 2013, Grădina Zoologică a luat în arendă camionul GAZ-2410, produs în anul 1989, contra sumei totale de 19.800 de lei pe an, în timp ce prețul de piață al unei astfel de mașini este de 15-25 mii de lei. Camionul în cauză trebuia răscumpărat demult, consumul acesteia fiind de 390 de litri de combustibil pe lună, în sumă de circa 6 mii de lei, sau cel mai bine era să renunțe să-l utilizeze. La drept vorbind, astfel de lucruri evidente ne fac să ne gîndim la abuzuri. Interesant e, cui aparținea acest camion vechi extrem de scump – GAZ-2410? În legătură cu această abordare a finanțelor din partea administrației Grădinii Zoologice, de la Primărie se cere controlul strict al fondurilor alocate din bugetul orașului pentru noul proiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?