Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Care este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă refugiații ucrainei

19 mai. 11:41   Societate
2881 0

Aproximativ șapte mii de refugiați ucraineni, care au fugit din calea războiului, sînt stabiliți în prezent în stînga Nistrului.

Cel puțin asta arată datele Oficiului ONU pentru Drepturile Omului. Refugații povestesc că au decis să rămînă în regiunea transnistreană, deoarece costurile de viață sînt mai mici. Chiar și așa, aceștia se confruntă cu probleme, precum lipsa accesului la serviciile medicale, asigurarea cu un loc de trai și angajarea în cîmpul muncii, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Nu înțeleg cum am trăit pînă acum fără aceste cunoștințe, cred că într-o situație obișnuită nu m-aș fi gîndit la asta. Dacă e să vorbesc despre mine, eu nu știu cum să mă întorc în Ucraina, pentru că am fost concediată acolo, am o vîrstă, nu cred că voi mai putea să mă angajez”, a spus Valentina Ivanova.

Recent, Valentina Ivanova a descoperit că are o problemă de sănătate, iar asta i-a complicat și mai mult viața.

„Oamenii care au domiciliile înregistrate pe malul stîng al Nistrului nu au acces la serviciile medicale necesare. După ce fost introdus statutul de protecție temporară, refugiații de pe malul stîng al Nistrului pot avea acces la servicii medicale gratuite doar în instituțiile de pe malul drept, în special la Chișinău. Sunt instituții internaționale acum care achită aceste servicii, dar pentru malul stîng nu este nimic”, susține refugiata.


De cealaltă parte, refugiații de etnie romă o duc și mai greu. Pe lîngă faptul că se confruntă cu bullyingul, aceștia își găsesc mai greu un loc de muncă sau chiar un loc de cazare, atunci cînd fug din calea războiului.

Potrivit responsabililor de la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, cea mai mare problemă a refugiaților este asistența medicală cu plată, mai ales în cazul maladiilor grave. Pentru că nu au bani să achite serviciile medicale, mulți din ei suferă în tăcere.

Datele ONU mai arată că 44 la sută dintre refugiații romi stau la rude, iar 39% sînt la chirie. Doar 18% au fost primiți în casele oamenilor și șapte la sută stau în centrele de plasament.

1
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?